SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták

Fotó: Hemző Károly
Gesztenyés
pogácsa
Hozzávalók 12 pogácsához:
- 1 kész piskótatekercs (400 g)
- 80 g sárgabaracklekvár
- A krémhez:
- 2 tojássárgája
- 50 g porcukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 250 g gesztenyepüré
- 2-3 ek. rum
- 2 dl tejszín
- 1 ek. natúr, vágott pisztácia
- néhány citromfűbóbita
- Az öntethez:
- 30 g kakaó
- 30 g kristálycukor
- 1 ek. étkezési keményítő
- 1 ek. olaj
1. A piskótatekercset konyharuhán kihajtogatjuk, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb páros számú (legalább 24) korongot szúrunk ki belőle. A sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, fémszűrőn áttörjük, nem túl vékonyan megkenjük vele a tésztakorongok tetejét, kissé szikkadni hagyjuk.
2. A krémhez forró vízfürdőbe állított habüstben/fémtálban sűrűre keverjük a tojássárgákat a porcukorral és vaníliás cukorral. Kivesszük a vízből, hozzákeverjük a gesztenyepürét és a rumot. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a masszába forgatjuk, majd sima csőrbetétes habzsákba (vagy lecsípett sarkú nejlonzacskóba) szedjük, és arányosan elosztva a korongok felére púpozzuk.
3. Lekvárral megkent oldalukkal felfelé a gesztenyekrém tetejére illesztjük-nyomkodjuk a korongok párját, lazán letakarjuk, és hűvös helyen legalább 2-3 órán át pihentetjük.
4. Az öntethez elkeverjük 2,5 dl hideg vízzel a kakaót, a cukrot és az étkezési keményítőt, mérsékelt tűzön 2-3 percig forraljuk, végül hozzáadjuk az olajat. A pogácsákat tálra rendezzük, gazdagon meglocsoljuk a forró öntettel, megszórjuk a pisztáciával, és citromfűvel díszítjük. Evőeszközként desszertvillát és -kanalat adunk hozzá.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 2-3 óra pihentetési idő
Energiatartalom:
273 kcal/darab
Nehézségi fok: