KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Mandulás
burgonyakrokett
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g burgonya
- só
- 40 g vaj/margarin
- 50 g finomliszt
- 2 tojássárgája
- szerecsendió
- 80-100 g gyalult mandula
- olaj a sütéshez
1. A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, aztán meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, belekeverjük-olvasztjuk a vajat/margarint, ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk langyosra hűlni.
2. Beledolgozzuk a burgonyapürébe a lisztet, a tojássárgákat és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót. Nagy evőkanálnyi adagokat szaggatunk ki a masszából, vizes kézzel gombócokat formálunk belőlük, beleforgatjuk-hempergetjük a mandulába (esetleg durvára vágott dióba), és forró, bő olajban pirosra sütjük. Többszörösen összehajtogatott papírkendőre szedve felitatjuk róluk a fölösleges olajat, és mártással készült húsok, halak köreteként kínáljuk.
Változatok:
Szezámmagos krokett
Az alapmasszából púpozott evőkanálnyi adagokat szaggatunk ki, előbb gombócokat formálunk belőlük, majd 2-3 cm vastag korongokra ellapítjuk, 100-150 g szezámmagba forgatjuk-nyomkodjuk, és kisütjük.
Sajtos krokett
Az alapmasszába belekeverünk 50 g reszelt parmezán sajtot, tetszés szerinti alakra formáljuk, lisztbe, kissé felvert tojásba és további 50 g reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk, kisütjük, a többi ugyanaz.
Illatos krokett
Az alapmasszába olyan friss, apróra vágott zöldfűszereket is keverhetünk (petrezselyem, kapor, bazsalikom, majoránna, kakukkfű stb.), amely nem zavarja, ellenkezőleg, még hangsúlyosabbá teheti a főétel ízeit.