2022. január 22.
Vince napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

A rostos, ámde szaftos fehérpecsenye még finomabb lesz, ha párolás előtt
egy éjszakára mustáros pácba tesszük. Az édes-savanykás-csípős narancsmártás
és a fényezett ecetes hagyma varázslatos párost alkot, amely olyan markáns
zamatot kölcsönöz az ételnek, hogy csakis semleges köret illik hozzá.


Fotó: Hemző Károly

Narancsos
fehérpecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g borjú-fehérpecsenye
  • 2 ek. csípős dijoni mustár
  • 12-15 szem színes bors
  • 4+1 ek. olaj
  • 1 dl testes vörösbor
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 250 g ecetes gyöngyhagyma
  • 1 ek. méz
  • 2-3 szál petrezselyem
  • A mártáshoz:
  • 4 narancs
  • 2 dl rostos narancslé
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek. borecet
  • 1 dl vörösbor
  • 1-2 csipet chilipor
  • 1 kk. étkezési keményítő
A
B
C
D
E
F

1. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, és 8 db kb 1 cm vastag szeletre vágjuk (A). Megkenjük a mustárral, megszórjuk a durvára tört borssal, majd jól záródó műanyagdobozba tesszük-rétegezzük (B) − az egyes sorokat meglocsoljuk összesen 4 ek. olajjal. Lefedjük, és 12-24 órán át a hűtőszekrényben érleljük-pácoljuk.

2. Sütéskor a serpenyőbe öntjük-csepegtetjük a pácolajat (C), és csakis az olajat! A hússzeleteket letörölgetjük, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, majd a felforrósított olajban, erős tűzön, mindkét oldalukat hirtelen megkapatjuk (2-2 perc). Hozzáadjuk a bort, élénk tűzön hagyjuk elpárologni. Rádobjuk a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk (elfőtt levét mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk).

3. A mártáshoz forró, folyó víz alatt megsikáljuk a narancsokat. 2 narancsot burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk, héjukat gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, 10 percig főzzük, majd leszűrjük, leöblítjük. Mind a 4 narancsot vastagon meghámozzuk és kifilézzük (D), (E), azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A munka közben keletkező lét a rostos narancsléhez adjuk.

4. A kristálycukrot a vajjal/margarinnal kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a rostos narancslét (F), a citromlét és a borecetet, majd beletesszük a narancshéjat, és addig forraljuk, amíg a pirított cukor el nem olvad. Elkeverjük a vörösborban a keményítőt, a mártáshoz adjuk, és éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc). Chiliporral, ízlés szerint sóval és fehér borssal ízesítjük, melegen tartjuk.

5. Leszűrjük az ecetes gyöngyhagymát, levéből 1/2 dl megtartunk. A maradék 1 ek. olajjal barnára pirítjuk a mézet, rádobjuk a gyöngyhagymát, majd folyamatosan keverve-rázogatva 2 percig pirítjuk. Aláöntjük a félretett ecetes lét, szükség szerint sózzuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 5-8 percig pároljuk, végül fedő nélkül besűrítjük-elfőzzük a levét.

6. A húst tálra rendezzük, bevonjuk a mártással, mellérendezzük a narancsgerezdeket és a gyöngyhagymát, végül citromfűlevélkékkel vagy finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. A hús pecsenyealját külön tálkában kínálhatjuk. Burgonyapüré, krokett, petrezselymes rizs illik hozzá.

Italajánlat:

Száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 12-24 óra pácolási idő

Energiatartalom:

523 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tatárbifsztek

Mediterrán krumplisaláta

Olívás
paradicsomsaláta

Lencsesaláta
narancsos öntettel

Fasírt-muffin

Húsos
lilahagymatorta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Ráksaláta
narancskehelyben

Pikáns padlizsánkrém

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: