LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Babos
sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g tarka- vagy fehérbab
- 1+2 kis fej hagyma
- 600 g sütőtök
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 piros húsú paprika
- 2 szál újhagyma
- 40 g márványsajt (rokfort)
- 1 ek. vaj/margarin
- 1 ek. olaj
- 2 zöldségleveskocka
- 2 dl tejföl
- 2-3 szál petrezselyem
1. A babot előző este átválogatjuk, beáztatjuk langyos vízbe. Másnap leöblítjük, annyi friss hideg vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, hozzáadunk 1 fej meghámozott hagymát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük (30-35 perc).
2. A sütőtököt meghámozzuk, magjait kivájjuk, húsát kisebb darabokra aprítjuk. A maradék 2 fej hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A paprikát leöblítjük, vékony csíkokra, majd apró rombuszokra szabjuk; az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, mindkettőből félreteszünk 1-1 evőkanálnyit a díszítéshez. A sajtot villával pépesre törjük.
3. A vajat/margarint és az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, újhagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a tököt, felengedjük 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük.
4. A babot leszűrjük, felét a tökhöz adjuk, majd botmixerrel krémmé pörgetjük. Hozzáadjuk a maradék babot, a paprikát, a tejföl felét, ízlés szerint borsot, és összeforraljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a levesbe olvasztjuk a sajtot, tetejét megszórjuk a petrezselyemlevélkékkel, a félretett újhagymával és paprikával, végül lazán a tetejére cirmosítjuk a maradék tejfölt.
Tippek:
– Saját főzésű tarkabab helyett készíthetjük 1 kis doboz (kb. nettó 200 g) natúr babkonzervből is, amelyet felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatunk, és bő vízzel leöblítünk.
– Márványsajt helyett gazdagíthatjuk 60 g reszelt füstölt sajttal is.
Változatok:
Készíthetjük úgy is, hogy a leves összetevőit darabosan hagyjuk, tálásakor megszórjuk kevés felaprózott újhagymával vagy snidlinggel, majd minden mélytányér aljára 1-1 kávéskanál tejfölt simítunk, arra szedjük a forró levest.
Elkészítési idő:
50 perc
+ 12 óra áztatási idő
Energiatartalom:
410 kcal/adag
Nehézségi fok: