SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Sonkás-almás
kínaikel-saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g zellergumó
- só, bors
- 1 citrom
- 1 ek. tökmag
- 600 g kínai kel
- 100 g főtt sonka
- 1 csokor újhagyma
- 2 nagy, savanykás alma
- 1-2 szál petrezselyem vagy citromfű
- 1/2 kk. porcukor vagy édesítőszer
- 1 kk. mustár
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A zellert meghámozzuk, megmossuk, előbb vékony szeletekre, majd csíkokra, végül 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Enyhén sós, 2 ek. citromlével ízesített vízben, fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-12 percig főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A tökmagot serpenyőben, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.
2. A kelleveleket váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Néhány formás levelet félbevágunk, kerek-cakkos végükkel kifelé egy nem túl mély tál szegélyére csinosítjuk, a többit vékony csíkokra metéljük, és a tál aljára szórjuk. A sonkát apróra kockákra, a megtísztított hagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt karikákra vágjuk.
3. Az almákat félbevágjuk, magházukat kiemeljük, 4-5 vékony gerezd kivételével apróra felkockázzuk. Azonnal meghintjük a citrom maradék levével, aztán leszűrjük, és a sonkával, zellerrel, valamint a hagymával együtt a saláta tetejére rendezzük. Az almagerezdekkel és petrezselyemmel/citromfűvel díszítjük, megszórjuk a tökmaggal.
4. Az alma alól leöntött citromlét simára keverjük a porcukorral, a mustárral, ízlés szerint sóval és borssal, végül az apránként hozzáadott olajjal, de csak az asztalnál, tálaláskor keverjük össze a salátával.