EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok
A rózsaszín-narancssárga árnyalatokban pompázó lazac a legnemesebb halak egyike, de igaz, ami igaz, rendkívül erős-jellegzetes szaga van, amely sülés
közben még hangsúlyosabb lesz, ezért érdemes már a sütés elején bekapcsolni
a szagelszívót vagy ablakot nyitni.

Fotó: Hemző Károly
Lazacszeletek
zöldségágyon
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 szelet lazacfilé (150-180 g/db)
- 1/2 citrom leve
- 400 g burgonya
- 400 g sárgarépa
- 600 g brokkoli (tisztított/mélyhűtött)
- só, bors
- diónyi vaj/margarin
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 200 g (20%-os) tejföl
- 4 tojás
- szerecsendió
- 2 ek. finomliszt
- 2 ek. olaj
- 4-5 szál petrezselyem
- 4 karika zöldcitrom (lime)







1. A halszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, a patkók két szárvégét vékony zsineggel összekötjük, hogy ne nyíljanak szét majd sülés közben, mindkét oldalukat meglocsoljuk-megkenjük a citrom átszűrt a levével (A). Lefedjük, betesszük a hűtőszekrénybe.
2. A burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk, mindkettőt lábasba szórjuk, felöntjük bő hideg vízzel, kissé megsózzuk, és félrebillentett fedő alatt félpuhára főzzük (a forrástól számítva 10-12 perc). A brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk, (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) egy másik edényben felforralt, enyhén sós vízbe dobjuk, és 3 percig főzzük. Szűrőlapáttal hideg vízbe szedjük (B), majd lecsepegtetjük, és tiszta konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk.
3. Kikenünk vajjal/margarinnal és behintünk zsemlemorzsával egy akkora csinos sütőtálat (ebben fogjuk tálalni), hogy a lazacszeletek egy sorban elférjenek benne. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A burgonya-sárgarépakeveréket leszűrjük, alaposan lerázzuk róla a vizet, a sütőtálba terítjük (C), tetejére rendezzük a brokkolirózsákat.
4. A tejfölt simára keverjük a tojásokkal, ízlés szerint sóval, jócskán őrölt borssal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval. Bevonjuk vele a zöldséget (D), és a forró sütőben aranysárgára sütjük (25 perc).
5. A halszeletekről papírkendővel felitatjuk a nedvességet, egyik oldalukat meghintjük sóval, borssal és fátyolnyi liszttel. Az olajat felforrósítjuk, lisztes oldalával lefelé beletesszük a halszeleteket, mérsékelt tűzön 3 percig sütjük. „Csupasz” oldalukat is megszórjuk sóval (E), borssal, valamint liszttel, megfordítjuk, és további 2 percig sütjük.
6. Többszörösen összehajtogatott papírkendőre szedve felitatjuk róluk a fölösleges olajat (F), végül a zöldséggratin tetejére fektetjük őket. Eltávolítjuk a zsineget, megszórjuk az egészet a finomra vágott petrezselyemmel, és zöldcitromkarikákkal díszítve mihamarabb tálaljuk.
Tippek:
Készíthetjük egyéb, szálkamentes halból, patkó helyett tenyérnyi darabokra vágott filéből is.
Megjegyzések:
„Propellereket” úgy készíthetünk, hogy a citrom középső részéből 2-3 mm-es, ép karikákat szelünk (a magokat eltávolítjuk), késheggyel a közepükig bevágjuk, majd a két szárnyat laza mozdulattal, ellentétes irányban megtekerjük, és „talpra” állítjuk, kissé le is nyomkodjuk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor