2020. január 29.
Adél napja van

SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok

Ez a legfinomabb fánk, amit valaha is kóstoltam. A bécsi eredetű, klasszikus szalagos fánk tésztájából készül, amely – természetesen – frissen, sőt langymelegen az igazi, de remekül bírja a mélyhűtést is (ha felengedés után
a sütőben kissé átmelegítjük, olyan, mint a friss).


Fotó: Elendel

Koszorúfánk

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk.+60 g kristálycukor
  • 40 g élesztő
  • 110 g vaj/margarin
  • 6 tojássárgája
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 ek. rum
  • Továbbá:
  • olaj a sütéshez
  • 300 g savanykás lekvár (áfonya-, sárgabarack-, eper-, málna- stb.)
  • porcukor a szóráshoz

1. A lisztet (kelesztő-)tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük 1 kk. cukorral és az élesztővel, majd a tészta közepébe öntjük, és a szélekről lazán hozzákeverünk 1-2 evőkanálnyi lisztet, azaz kovászt készítünk. Tetejét megszórjuk 1-2 csipet liszttel, lefedjük, és meleg helyen 15 percig kelni-hólyagosodni hagyjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.

2. A tojássárgákat és a tojásokat elkeverjük a sóval, a maradék 60 g kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a rummal, majd a langyosra hűlt vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk. Robotgéppel sima, fényes, hólyagos tésztává dagasztjuk, tetejét meghintjük egy kevés liszttel. Ha a tésztát túlságosan lágynak-folyósnak érezzük (ez a tojások nagyságától függően előfordulhat), még egy kevés lisztet adhatunk hozzá. A tálat saját tetejével vagy konyharuhával letakarjuk, és a tésztát a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

3. A megkelt tésztát munkalapra szedjük, átgyúrjuk, 5-6 cm átmérőjű hurkát sodrunk belőle, és azonos nagyságú-súlyú (kb. 50 g-os) darabokra vágjuk. Lisztezetlen munkalapon ujjvéggel erőteljesen „begyúrjuk”, majd 25-30 cm-es rudakat sodrunk belőlük. Félbehajtjuk őket, szorosan fonattá tekerjük, két végüket összenyomjuk, és koszorút-gyűrűt formálunk belőlük. Tisztes távolságra egymástól liszttel megszórt konyharuhára rakosgatjuk őket, konyharuhával lazán letakarjuk, 15-20 percig kelni hagyjuk.

4. Nagyobb lábasban felforrósítunk háromujjnyi olajat, mérsékeljük a tüzet, és kerek-felső oldalukkal lefelé, 4-5 darabonként beletessszük a fánkokat (sülés közben megnőnek!). 2 perc múlva megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is világosbarnára sütjük (további 2 perc).

5. Szűrőlapáttal többszörösen összehajtogatott papírkendőre terítve felitatjuk a fánkokról az olajat, és hagyjuk langyosra hűlni. Tálaláskor nagyobb tálra csinosítjuk őket, tetejüket megszórjuk porcukorral. A lekvárféléket külön tálkákban kínáljuk. Még finomabb, ha a lekvárokat ízükhöz illeszkedő 2-3 ek. minőségi pálinkával, rummal bolondítjuk.

Fontos:

Semmiképpen sem tanácsos kihagyni a rumot, mert nemcsak finom az aromája, de alkoholtartalmánál fogva sülés közben hirtelen-jócskán felfújja a tésztát, így a fánkok egyenletesen tudnak úszni-lebegni a zsiradék tetején. 

Italajánlat:

Pezsgő vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

198 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Vagdalt libamell
almapürével

Farsangi csigafánk

Hideg
nektarinleves

Szilvalekváros
párnafánk

Húsos
kelkáposztaleves

Zöldségleves májgaluskával

Banános fánk

Diós-mákos bejgli

Tejszínes-gombás
galuska

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Spárga tojásos
zöld morzsával

Túrós-almás
minifánk
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: