VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok
Ez a mexikói ízekkel készített, hidegen tálalt fasírt remek „alapozó” baráti összejövetelekre − finomságán kívül az is nagy erénye, hogy előző nap megsüthetjük (sőt!), és fantáziánk szerint a legváltozatosabb mártásokkal,
pikáns salsákkal, salátákkal bolondíthatjuk.

Fotó: Elendel
Mexikói fasírt
Hozzávalók 16 szelethez:
- 2 szikkadt zsemle
- 1 nagy fej hagyma
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 1 piros húsú paprika
- 1 apró chilipaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 doboz konzerv csemegekukorica (340 g)
- 1 kg darált sertés- és marhahús vegyesen
- 1+3 ek. (classico) olívaolaj
- só, bors
- 2 tojás
- 2 ek. mustár
- néhány salátalevél
- A mártáshoz:
- 400 g joghurt
- 3 ek. magos mustár
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/4 kk. pirospaprika
1. A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A paprikát megmossuk, elnegyedeljük, csumáját, ereit, magjait eltávolítjuk, húsát apróra felkockázzuk. A chilipaprikát félbevágjuk, magjait-ereit a kívánt csípőség mértékében meghagyjuk, illetve kiemeljük, finomra aprítjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. A kukoricát szűrőedénybe csúsztatjuk, bő hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
2. Kikenünk 1 ek. olajjal egy kb. 1,5 literes gyümölcsenyérformát. Serpenyőben felforrósítjuk a maradék 3 ek. olajat, beleforgatjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a paprikát, valamint a chilipaprikát, és gyakran megkeverve 5 percig pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni.
3. A zsemléket kinyomkodjuk, majd a tojásokkal és a mustárral együtt a darált húshoz adjuk, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk. Hozzákeverjük a párolt zöldségeket, a kukoricát és a petrezselymet, a sütőformába szedjük-nyomkodjuk, tetejét elsimítjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
4. A mártáshoz elkeverjük a joghurtban a mustárt, a meghámozott és áttört fokhagymát, a pirospaprikát, ízlés szerint sót és borsot, csinos tálkába szedjük, lefedjük, fogyasztásig hidegen tartjuk.
5. Tálalás előtt a fasírthasábot vágólapra borítjuk, talpra állítjuk, nem túl vékony szeletekre vágjuk, és hosszúkás tálra rendezzük. Körbedíszítjük saláta- és/vagy petrezselyemlevelekkel, a mustármártás kíséretében, hidegbüfé részeként kínáljuk. Friss bagett, sokmagos péksütemény, vegyes saláta illik hozzá.
Változatok:
Kínálhatjuk melegen is, ez esetben nagyobb sütőedénybe halmozzuk a masszát, és veknit formázva sütjük meg. 10 percig pihentetjük, csak aztán szeleteljük (a forró fasírt könnyen szétesik). Köretként vegyes sült zöldséget, hagymás burgonyát adhatunk mellé.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé, sör