SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Elendel
Káposzta-répa
saláta mazsolával
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g fehér káposzta
- 2 kis fej lilahagyma
- só, bors
- 1 citrom leve
- 50 g puha mazsola
- 300 g sárgarépa
- 100 g bébispenót vagy néhány salátalevél
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A káposzta külső, sérült leveleit lebontjuk, torzsáját kivágjuk, és vékony szálakra gyaluljuk. 1 ek. sóval ízesített, forrásban lévő vízbe dobjuk, élénk tűzön 2 percig főzzük. Szűrőlapáttal jégkockákkal lehűtött vízbe emeljük-merítjük (azaz blansírozzuk), alaposan lecsepegtetjük.
2. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, kissé besózzuk, meglocsoljuk 2 ek. citromlével. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, 10 percre langyos vízbe áztatjuk, aztán leszűrjük és lecsepegtetjük. A sárgarépát meghámozzuk, szálasra reszeljük.
3. A maradék citromlét elkeverjük egy kevés sóval, frissen őrölt borssal, 1/2 kk. porcukorral és apránként az olívaolajjal. Beleforgatjuk előbb a káposztát, majd a sárgarépát, lefedjük, szobahőmérsékleten 1 órán át érleljük.
4. Tálalás előtt a bébispenótot/salátaleveleket megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, kibélelünk velük egy nem túl mély tálat. Tetejükre halmozzuk a káposztát, a sárgarépát, a lilahagymát (levével együtt), végül megszórjuk a mazsolával, és petrezselyemmel vagy egyéb zöldfűszerrel díszítve tálaljuk. Csak az asztalnál keverjük össze. Hirtelensültek, grillezett szárnyasok köreteként vagy fokhagymás-sajtos pirítós kíséretében könnyű, önálló fogásként is kínálhatjuk.
Tippek:
A kemény mazsolát nem szükséges előre beáztatni, ha van mikrohullámú készülékünk: a mazsolát forró víz alatt leöblítjük, tűzálló tálkába tesszük, 1 ek. vizet öntünk rá, lefedjük, és a legmagasabb fokozaton 1 percig puhítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd a recept szerint dolgozunk vele tovább.
Változatok:
Olaj helyett zöldfűszerekkel, reszelt gyömbérrel, curryvel ízesített joghurttal/kefirrel vagy majonézzel is készíthetjük.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 1 óra érlelési idő
Energiatartalom:
162 kcal/adag
Nehézségi fok: