DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék

Fotó: Hemző Károly
Pezsgős-narancsos
mandarinzselé
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 4 narancs
- 4 mandarin
- 4 ek. narancslikőr (pl. triple sec)
- 1 kisebb biocitrom héja
- 100 g kristálycukor
- kisujjnyi fahéj
- 5-8 szegfűszeg
- 7 dl édes pezsgő vagy habzóbor
- 9 zselatinlap (15 g)
- 4 szem koktélcseresznye
1. A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, a narancsokat kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst, és meglocsoljuk a likőrrel; a mandarinokat gerezdekre bontjuk.
2. A citromot forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, 3-4 ujjnyi sárga héját lehántjuk. A cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citromhéjjal felforraljuk a pezsgőt, 10 percig fedő alatt pihentetjük. 1 liter hideg vízbe beáztatjuk a zselatinlapokat.
3. A pezsgőt leszűrjük, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat, olvadásig keverjük, és hagyjuk langyosra hűlni. 4 kehely vagy csinos tálka aljára 1-1 merőkanál lét öntünk, fél órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen.
4. A narancsot leszűrjük, lecsepegtetjük, a megdermedt zselére terítjük, majd csillagformán elrendezzük rajta a mandaringerezdeket, közepükre pedig 1-1 szem koktélcseresznyét ültetünk. A narancsok páclevét a zselatinos pezsgőhöz szűrjük (ha közben megdermedne, fellangyosítjuk), arányosan elosztva a kelyhekbe szedjük, és további 2 órára behűtjük. Tálaláskor menta- vagy citromfűlevélkékkel díszíthetjük.
Fontos:
Ha gyerek is kap belőle, szűrt alma- vagy szőlőlével készítsük!
Elkészítési idő:
30 perc
+10 perc
+ 1/2+2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
276 kcal/kehely
Nehézségi fok: