EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok
Csirke, sajt, tejszín − káprázatos trió! A baromfihús, kivált a csirke- és pulykamell gyakorta szerepel a könnyű húsételeket kedvelők étrendjében. Nagy erényük,
hogy szinte magukba szívják-ötvözik a legváltozatosabb, esetünkben a füstölt sajt
és a tejszín különösen kellemes zamatát. Egyszerű, gyors, elronthatatlan, egyszóval pompás vendégváró!

Fotó: Hemző Károly
Tejszínes
rakott csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagyobb csirkemellfilé (600 g)
- só, őrölt fehér bors
- 2 tojás
- 100 g trappista sajt
- 100 g füstölt sajt
- 80 g finomliszt
- 3 dl tejszín
- 1 kis csokor snidling
- A körethez:
- 1/2 kg burgonya
- 1 nagy fej hagyma
- 1/2 piros húsú paprika
- 1/2 zöld húsú paprika
- 2 ek. olaj
- 1 dl tej
- 20 g vaj/margarin
- őrölt szerecsendió
1. A csirkemelleket leöblítjük, szárazra töröljük, vízszintesen vékonyabb szeletekre vágjuk, meghintjük sóval és frissen őrölt fehér borssal. A tojásokat tálba ütjük, kissé felverjük. A kétféle sajtot megreszeljük, majd a liszthez hasonlóan nem túl mély tálba szórjuk.
2. A hússzeleteket előbb lisztbe, majd felvert tojásba, végül reszelt sajtba forgatjuk, és lerakjuk egy közepes méretű, négyszögletes sütőtálba. Megszórjuk a maradék sajttal, tetejére locsoljuk a tejszínt, és 180 °C-os sütőben aranybarnára sütjük (55-60 perc).
3. Miközben sül a hús, elkészítjük a köretet: a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kisebb kockákra aprítjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. A színes paprikákat apróra felkockázzuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a hagymát, rádobjuk a paprikakockákat, meghintjük egy kevés sóval és borssal, élénk tűzön 1 percig pirítjuk, lefedjük.
4. Felforrósítjuk a tejet a vajjal/margarinnal és 1 csipet szerecsendióval. A burgonyát leszűrjük, hozzáöntjük tejes keveréket, majd megtörjük és habosra keverjük (elektromos habverővel mindössze 1 perc, de nem több, mert elfolyósodik a burgonya!). Hozzáadjuk a hagyma-paprika keveréket, szükség szerint utánasózzuk, melegen tartjuk.
5. Kivesszük a húst sütőből, 5 percig pihentetjük. Közben a burgonyapüréből – két egymásba forgatott evőkanállal – nagyobb galuskákat formálunk-szaggatunk (vagy tálba púpozzuk), tetejét a félretett paprikával és snidlinggel díszítjük. Elronthatatlan!
Fontos:
Ennek az ételnek az elkészítéséhez a főzőtejszín kivételesen nem alkalmas, mert túlságosan vizessé, levesessé teszi a rakottast.
Italajánlat:
Könnyű félszáraz fehérbor vagy rozé