SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Sajtételek
Ízvilága kissé emlékeztet a nevezetes carbonara módra készített spagettiéhez, de
a pikáns sajttól, a csípős paprikától és a fokhagymától annál jóval karakteresebb –
a markáns ízek kedvelőinek ajánlom.

Fotó: Hemző Károly
Fokhagymás-
sajtos galuska
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 hosszú szelet bacon vagy szalonna
- 2 ek. olaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 1/4 cseresznyepaprika
- só, bors
- 2 dl tejföl
- 150 g érett brie vagy camembert sajt
- 80 g reszelt, érlelt juhsajt
- 2-3 bazsalikom- vagy petrezselyembóbita
- A galuskához:
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
- 1/2 kk. só
- 400 g finomliszt
1. 4 szelet szalonnát spirálszerűen az ujjunk köré tekerünk, nagyobb serpenyőben felforrósított olajban pirosra-ropogósra pirítjuk, majd papírkendőre terítjük. A zsiradékba dobjuk az áttört fokhagymát, mérsékelt tűzön éppen csak rózsaszínűre sütjük (ha megég, keserű lesz tőle az étel!). Azonnal felöntjük a tejszínnel, beledobjuk a cseresznyepaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, 1 percig forraljuk, végül hozzáadjuk a tejfölt, és éppen csak összeforrósítjuk.
2. A galuskához eldolgozzuk a tejben a tojásokat és a sót, majd összekeverjük a liszttel. Enyhén sós, forrásban lévő, bő vízbe szaggatjuk a masszát, és csak addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a víz színére. Szitakanállal kiszedjük vagy leszűrjük, alaposan lerázzuk róluk a vizet, és egyenesen a mártásba forgatjuk.
3. A brie/camembert sajtot apróra vágjuk vagy eltördeljük, és a juhsajt felével a galuskához keverjük. Mérsékelt tűzön (vagy a sütőben/mikróban) átforrósítjuk. Tetejére csinosítjuk a szalonna-göndörkéket, meghintjük néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, és bazsalikom- vagy petrezselyembóbitával díszítve, a maradék reszelt sajt kíséretében azonnal tálaljuk. Friss leveles salátát kínálhatunk mellé. Melegítve is finom!
Tippek:
– Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, tűzálló tálba terítjük, és tálalás előtt átforrósítjuk a sütőben.
– Kisebb mennyiségben hirtelen sült húsok köretként is kínálhatjuk.
Italajánlat:
Könnyű fehér-/vörösbor, rozé, sör