LEVESEK > Levesek hús nélkül
Francia specialitás a borral és a karakteres kakukkfűvel ízesített hagymaleves, amelyhez sajttal pirított kenyér dukál – tálalhatjuk cseréptálkában sütve is,
ez esetben alulra kerül a kenyér, a leves tetejét megszórjuk némi reszelt sajttal,
és a sütőben 8-10 percig forrósítjuk.

Fotó: Hemző Károly
Hagymaleves
sajtos-diós bagettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g vöröshagyma
- 2-3 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű + a díszítéshez
- 2+2 ek. (classico) olívaolaj
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 2 erőleveskocka
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- 1 ek. diógerezd
- 250 g bagett
- 100 g szeletelt gouda sajt
- só, bors
1. A hagymát meghámozzuk, megmossuk, vékony karikákra gyaluljuk. A kakukkfüvet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük. 2 ek. olajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát, fedő alatt üvegesre fonnyasztjuk. Felöntjük a borral és 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, hozzáadjuk az ételízesítőt és a kakukkfüvet, fedő alatt, mérsékelt tűzön 18-20 perc alatt puhára főzzük.
2. Közben a diót durvára, a bagettet 8-12 nem túl vékony karikára, a sajtszeleteket 8-12 csíkra vágjuk. Kikenjük a maradék 2 ek. olajjal a sütőbe való zománcos tepsit, belerakosgatjuk a bagettkarikákat, és felhevített grillsütőben aranybarnára pirítjuk (2-3 perc).
3. Megfordítjuk a bagettkarikákat, tetejüket betakarjuk a méretükre összehajtogatott sajtcsíkokkal, megszórjuk a dióval, azután visszatesszük a grillsütőbe, és addig pirítjuk, amíg a sajt a tetejükre olvad, a dió pedig illatozni kezd.
4. A levest ízlés szerint utánasózzuk, kevés frissen őrölt borssal illatosítjuk, és erőleveses csészékbe vagy mélytányérokba szedve forrón tálaljuk. Mindegyik tetejére 1-2 bagettkarikát helyezünk, a többit lapostányérra rendezzük, és kakukkfűvel vagy egyéb zöldfűszerrel vidámítva kínáljuk.
Tippek:
A selymesebb ízvilágú gouda helyett készíthetjük ízlés szerinti füstölt sajtokkal vagy markánsabb zamatú kecskesajttal, illetve kék- vagy fehérpenészes sajtokkal (rokfort, gorgonzola, camembert, brie stb.) is.
Italajánlat:
Száraz fehérbor (amellyel a leves készül)