DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Vérnarancshabkrém
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 3+1 vérbélű narancs (kb. 500 g)
- 50+100 g kristálycukor
- 6 zselatinlap (10 g)
- 4 tojássárgája
- 2 dl rostos narancslé
- 4 ek. narancslikőr (pl. triple sec)
- 2 tojásfehérje
- só
- 2+1,5 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- 1/2 tasak (5 g) habfixáló
- 1 kk. vágott pisztácia
- menta vagy citromfűbóbiták
1. A narancsokat forró folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, kettőt héjastul felkarikázunk. 1/2 dl vizet felforralunk 50 g cukorral, beletesszük a narancskarikákat, puhára főzzük (5 perc), majd botmixerrel péppé turmixoljuk, és hagyjuk kihűlni.
2. Beáztatjuk a zselatinlapokat 8 dl hideg vízbe. Gőz fölött habosra verjük a tojássárgákat 100 g cukorral, aztán hozzáöntjük a narancslét, és besűrítjük. A zselatint kinyomkodjuk, a forró krémbe olvasztjuk, belekeverjük a likőrt és a narancspépet, hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük.
3. Két külön tálban kemény habbá verjük 1 csipet sóval a tojásfehérjéket, illetve 2 dl tejszínt, majd ebben a sorrendben beleforgatjuk a krémbe, és 4 szépséges kehelybe simítjuk. Folpackkal gondosan letakarjuk, legalább 3 órára a hűtőbe tesszük (akár előző nap is elkészíthetjük).
4. Tálalás előtt kifilézzük a maradék 1 narancsot. 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk a vaníliás cukorral és a habfixálóval, csillagcsőrős habzsákba szedjük, végül dundi rózsákat nyomunk a krém tetejére. Pisztáciával, a narancsgerezdekkel és menta-/citromfűbóbitákkal díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő:
35 perc
+ 3 óra hűlési idő
Energiatartalom:
571 kcal/kehely
Nehézségi fok: