SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok
A tudomány szerint télidőben, amikor kevés a napfény, több édességet kíván
a szervezetünk, hogy kellő szinten tartsa „boldogságérzetünket”. Ez itt
egy pompás „gyógyhatású készítmény”, kivált farsangi vigasságok idejére...

Fotó: Hemző Károly
Mazsolás-csokoládés
velencei fánk
Eredeti neve: Bignole al cioccolato
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 50 g puha mazsola
- 1/2 dl rum vagy narancslikőr (pl. triple sec)
- 50 g étcsokoládé
- 2,5 dl víz
- 80 g vaj/margarin
- 1 csipet só
- 150 g finomliszt
- 3 tojás
- olaj a sütéshez (kb. 1,5 liter)
- a szóráshoz vaníliás porcukor vagy finomított kristálycukor
1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, jól lecsepegtetjük és beáztatjuk a rumba/narancslikőrbe. A csokoládét burgonyahámozóval apró darabokra vágjuk-forgácsoljuk.
2. Felforraljuk a vizet a vajjal/margarinnal és a sóval, egyszerre beleszórjuk a lisztet, és élénk tűzön addig keverjük-főzzük, amíg a massza egy gombócban elválik az edény falától, alján pedig fehér hártya képződik és sercegő hangot hallat, azaz képviselőfánk, más néven égetett tésztát készítünk (1 perc).
3. Lehúzzuk a tűzről, gyors mozdulatokkal azonnal beledolgozunk 1 tojást, majd lapostányérra simítva hagyjuk kihűlni. Ezután keverőtálba tesszük a masszát, és a robotgép dagasztóspiráljával egyenként-alaposan beledolgozzuk a maradék 2 tojást. A rummal együtt lazán belekeverjük a mazsolát, végül a csokoládét.
4. Két kiskanállal diónyi adagokat szaggatunk ki a tésztából, és két-háromujjnyi forró, de nem túlhevített olajban, mérsékelt tűzön, 12-15 darabonként kisütjük. Papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajat, és még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral vagy finomított kristálycukorba forgatjuk. Mint az olajban sült tészták-fánkok általában, igazán csak frissen finom!
Fontos:
– A túlforrósított olajban a fánkocskák könnyen megégnek, míg a belsejük nyers marad!
– Az olaj hőfoka akkor megfelelő, ha egy csipet sót/nyers tésztát beledobva, illetve fakanálnyelet belemerítve apró légbuborékokat vet.
– A rum nemcsak azért fontos adalék, mert finom aromát kölcsönöz a tésztának, de azért is, mert alkoholtartalmánál fogva sülés közben hirtelen-jócskán felfújja, így a fánkok egyenletesen úszni-lebegni tudnak a zsiradék tetején, pórusaik pedig gyorsan bezáródnak (tehát kevésbé szívják meg magukat olajjal!). Gyereknek is nyugodtan adhatjuk, hiszen sülés közben az alkohol elillan!
Italajánlat:
Félédes pezsgő