2019. december 8.
Mária napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták

A jóízű és szálkamentes olajos vagy paradicsomos halakat jobbára még azok is szeretik, akik amúgy nincsenek oda a halért. Ez a szépséges rakottas pompás vendégváró is lehet, mert nem csak finom és könnyű, de előre elkészíthető, így tálalás előtt csak a sütni kell.


Fotó: Hemző Károly

Tonhalas
rakott makaróni

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 doboz olajos tonhal (180 g/doboz)
  • 150 g pizza-mozzarella sajt egyben
  • diónyi vaj/margarin
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 2 doboz darabolt paradicsom (400 g/doboz)
  • 1 kk. pizzafűszer-keverék
  • 1 kk. kristálycukor
  • só, bors
  • 1/2 dl tejszín
  • 150 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 400 g makaróni

1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A tonhalat kiemeljük az olajból, kisebb darabokra tördeljük (az olajat megtartjuk). A sajtot nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. Kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű, mélyebb sütőedényt. Felteszünk forrni 4 liter vizet.

2. Mély serpenyőben/wokban felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paradicsomot levével együtt, a fűszerkeveréket, a cukrot, ízlés szerint sót és borsot. Mérsékelt tűzön, fedetlenül 10-12 percig főzzük-sűrítjük, végül hozzáöntjük a tejszínt, és további 1-2 percig forraljuk.

3. A forrásban lévő vízhez adunk 1 ek. sót, fagyos állapotban beledobjuk a zöldborsót, 2 perc múlva szűrőkanállal kiemeljük. Kifőzzük a vízben a makarónit, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, aztán visszacsúsztatjuk a főzőedénybe, és lazán összekeverjük a tonhal félretett olajával. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

4. 2-3 nagy evőkanál paradicsommártást simítunk a sütőedény aljára, beterítjük a makaróni felével, megszórjuk a tonhaldarabkákkal és a zöldborsóval, majd a paradicsommártás fele, a maradék makaróni és paradicsommártás következik. Tetejét vastagon beszórjuk a sajttal, és 20-25 percig sütjük.

5. Tálalás előtt 5-8 percig pihentetjük a rakottast (tűzforró a belseje!), tetejét néhány petrezselyemlevéllel és paradicsomgerezddel díszítjük, a sütőtálban kínáljuk. Frissen az igazi, de melegítve is finom!

Fontos:

Ha cserép- vagy tűzálló üvegtálban raktuk le az ételt, és a hűtőszekrényben tartottuk, hideg sütőben kell kezdeni a sütést, mert a hőmérséklet-különbségtől a tál könnyen elpattanhat! Ez esetben 15-20 perccel hosszabb a sütési idő!

Tippek:

Nyáridőben készíthetjük (1 kg) friss paradicsomból is: meghámozzuk, magjait és levét eltávolítjuk, húsát felaprózzuk, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

570 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Olasz tésztasaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Tésztával töltött
padlizsán

Ráksaláta
narancskehelyben

Halfilé
mandulás morzsában

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Spenótos-
lazacos gnocchi

Avokádós
tonhalsaláta

Tengerész és
padlizsános pizza

Kagylós spagetti
nápolyi módra

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: