EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták
A jóízű és szálkamentes olajos vagy paradicsomos halakat jobbára még azok is szeretik, akik amúgy nincsenek oda a halért. Ez a szépséges rakottas pompás vendégváró is lehet, mert nem csak finom és könnyű, de előre elkészíthető, így tálalás előtt csak a sütni kell.

Fotó: Hemző Károly
Tonhalas
rakott makaróni
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 doboz olajos tonhal (180 g/doboz)
- 150 g pizza-mozzarella sajt egyben
- diónyi vaj/margarin
- 2 ek. olaj
- 1 ek. paradicsompüré
- 2 doboz darabolt paradicsom (400 g/doboz)
- 1 kk. pizzafűszer-keverék
- 1 kk. kristálycukor
- só, bors
- 1/2 dl tejszín
- 150 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 400 g makaróni
1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A tonhalat kiemeljük az olajból, kisebb darabokra tördeljük (az olajat megtartjuk). A sajtot nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. Kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű, mélyebb sütőedényt. Felteszünk forrni 4 liter vizet.
2. Mély serpenyőben/wokban felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paradicsomot levével együtt, a fűszerkeveréket, a cukrot, ízlés szerint sót és borsot. Mérsékelt tűzön, fedetlenül 10-12 percig főzzük-sűrítjük, végül hozzáöntjük a tejszínt, és további 1-2 percig forraljuk.
3. A forrásban lévő vízhez adunk 1 ek. sót, fagyos állapotban beledobjuk a zöldborsót, 2 perc múlva szűrőkanállal kiemeljük. Kifőzzük a vízben a makarónit, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, aztán visszacsúsztatjuk a főzőedénybe, és lazán összekeverjük a tonhal félretett olajával. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
4. 2-3 nagy evőkanál paradicsommártást simítunk a sütőedény aljára, beterítjük a makaróni felével, megszórjuk a tonhaldarabkákkal és a zöldborsóval, majd a paradicsommártás fele, a maradék makaróni és paradicsommártás következik. Tetejét vastagon beszórjuk a sajttal, és 20-25 percig sütjük.
5. Tálalás előtt 5-8 percig pihentetjük a rakottast (tűzforró a belseje!), tetejét néhány petrezselyemlevéllel és paradicsomgerezddel díszítjük, a sütőtálban kínáljuk. Frissen az igazi, de melegítve is finom!
Fontos:
Ha cserép- vagy tűzálló üvegtálban raktuk le az ételt, és a hűtőszekrényben tartottuk, hideg sütőben kell kezdeni a sütést, mert a hőmérséklet-különbségtől a tál könnyen elpattanhat! Ez esetben 15-20 perccel hosszabb a sütési idő!
Tippek:
Nyáridőben készíthetjük (1 kg) friss paradicsomból is: meghámozzuk, magjait és levét eltávolítjuk, húsát felaprózzuk, a többi ugyanaz.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé