ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Fotó: Hemző Károly
Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással
Hozzávalók 4 személyre:
- A palacsintához:
- 2 dl tej
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 200 g finomliszt
- 1-1,5 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
- 2 ek. olaj
- Továbbá:
- 400 g nem túl érett, hasáb formájú camembert sajt
- 1 kis üveg áfonyadzsem (kb. 400 g)
- 100 g áfonya (mélyhűtött)
- őrölt fehér bors
- 100 g finomliszt
- 2 tojás
- 150 g zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- néhány szál petrezselyem
1. A palacsintához elhabarjuk a tejben a tojásokat, a sóval együtt a liszthez adjuk, és simára keverjük. 1 dl szódavízzel vagy buborékos ásványvízzel lazítjuk, 30 percig pihentetjük. Hozzáadjuk az olajat, és 8 (személyenként 2) palacsintát sütünk belőle.
2. Miközben a palacsintatészta pihen, a sajthasábokat 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk (24 szeletre van szükségünk). Az áfonyadzsemet lábaskába öntjük, felforrósítjuk, beleszórjuk az áfonyát, élénk tűzön összeforraljuk, 1-2 csipet őrölt fehér borssal illatosítjuk, melegen tartjuk.
3. A palacsintákat egyesével munkalapra terítjük, közepükre 3-3 szelet sajtot fektetünk, és batyuszerűen összehajtogatjuk, azaz először felhajtjuk a sajt tetejére a palacsinta felénk eső harmadát, aztán a két oldalát, végül a távolabb eső harmadát úgy, hogy szabályos négyszögformát kapjunk.
4. A lisztet, a kissé felvert tojásokat és a zsemlemorzsát 3 mélyebb tálkába tesszük, majd ebben a sorrendben, egyenként beleforgatjuk a palacsintákat, a felesleges zsemlemorzsát lerázzuk róluk.
5. Felforrósítunk kétujjnyi olajat, majd két részletben, úgy, hogy először a palacsinták hajtogatott fele kerüljön alulra, mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat, aztán tálra rendezzük, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk. A forró áfonyamártást csinos tálkába szedve kínáljuk hozzá. Csak frissen jó!
Fontos:
A palacsintatésztába kevert olaj elegendő a sütéshez, csupán az első palacsinta sütése előtt kenjük ki a serpenyőt egy pici olajjal, a továbbiakhoz már szükségtelen – így kevésbé lesz „illatos” a lakás, és nem kevés kalóriát is megtakarítunk.
Változatok:
− Áfonya helyett feketeribizlivel vagy málnával is gazdagíthatjuk az áfonyamártást.
− Camembert helyett készíthetjük egyéb karakteres, de mindenképpen olvadékony sajttal; kínálhatunk hozzá fűszeres-testes vörösborban főtt körtét vagy almakompótot is.
Italajánlat:
Könnyű, száraz vörösbor
Elkészítési idő:
40 perc
+ 30 perc pihentetési idő
Energiatartalom:
540 kcal/adag
Nehézségi fok: