2020. április 5.
Vince napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Babos gulyásleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g nagy szemű fehérbab
  • 1 közepes+1 kis fej hagyma
  • 1+2 gerezd fokhagyma
  • 250 g marhalábszár
  • 2 ek. olaj
  • körömnyi csípős paprika
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1/2 kk. őrölt köménymag
  • só, bors
  • 1 babérlevél
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 kisebb petrezselyemgyökér
  • 200 g burgonya
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 3-4 szál petrezselyem

1.   A babot előző este átválogatjuk, beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, a közepes fej hagymát finomra vágjuk. A húst leöblítjük, 3x3 cm-es kockákra vágjuk, a felforrósított olajra dobjuk, élénk tűzön fehéredésig pirítjuk (3-4 perc). Hozzáadjuk a felaprózott hagymát, 1 gerezd áttört fokhagymát és a csípős paprikát, meghintjük a pirospaprikával, a köménymaggal és egy kevés sóval, majd fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (kb. 1 óra).

2. Közben a babot leszűrjük, 1 liter friss vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, a maradék kis fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát, félrebillentett fedő alatt puhára főzzük.

3. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a burgonyát meghámozzuk, a répákat rézsútos karikákra vagy kisebb-karcsúbb hasábokra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. Felöntjük 5 dl vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük.

4. A bab főzőlevéből kiemeljük a hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet, majd a zöldséglevessel együtt a húshoz adjuk, jól összeforraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, végül megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel. Külön csészében tejfölt  kínálhatunk hozzá.

Tippek:

− Készíthetjük 1 kis doboz (töltőtömeg 200-250 g) főtt fehér babból is, amelyet felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatva alaposan leöblítünk, és a zöldséglevessel egyidejűleg adunk a húshoz (ez esetben a zöldséget 1,2-1,5 liter vízben főzzük meg).
− A pörköltből érdemes eleve többet készíteni, hiszen 250 g hús voltaképpen ugyanannyi idő alatt fő meg, mint 2,5 kg.

Változatok:

Marhahús helyett készíthetjük pulykafelsőcombból is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+ 12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

225 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tárkonyos
bárányraguleves

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Húsos
kelkáposztaleves

Francia zöldbabos
pulykaleves

Kacsaleves
tojácsillaggal

Kókuszos-currys
csirkeleves

Zöldséges-kolbászos
lencseleves

Brokkolis-karfiolos
csirkeszárnyleves

Zöldségleves májgaluskával

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Húsos-zöldséges
szárazborsóleves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: