VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Elendel
Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta
Hozzávalók 8 szelethez:
1. A lisztet, a vajat/margarint, 1 tojást, 1 kk. sót és 2 ek. hideg vizet (aprítógépben) összedolgozunk, munkalapra szedve átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
2. A töltelékhez a pórét megtisztítjuk, felkarikázzuk. A sütőtököt meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, majd a sonkához hasonlóan kisebb kockákra vágjuk. Átforgatjuk a forró olajban a sonkát, 2 perc múlva rádobjuk a sütőtököt és a pórét, 2-3 percig együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hűlni hagyjuk.
3. Lisztezett munkalapon kb. 34 cm-es korongra nyújtjuk a tésztát, kibélelünk vele egy vajjal/margarinnal kikent, 26 cm-es kapcsos tortaformát. Az oldalán 4 cm-re felmagasítjuk, kissé rá is nyomkodjuk a tésztát, majd belesimítjuk a tölteléket.
4. Elkeverünk 5 tojást a tejjel, a kakukkfűvel, kevés sóval és borssal, a töltelékre locsoljuk, végül megszórjuk a sajttal, és 200 °C-os sütőben 35-40 percig sütjük (tűpróba). 15 percig a formában pihentetjük, lehúzzuk róla a tortakarikát, majd lapos tálra csúsztatjuk, és finomra vágott petrezselyemmel, tetszés szerinti zöldfűszerrel díszítve tortaszerűen szeleteljük.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé