KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,2 kg krumpli
- 200 g angolszalonna
- 4 nagy fej hagyma (600 g)
- 4 gerezd fokhagyma
- 3+1 ek. olaj
- só, bors
- 2+2 dl tejföl
- 15-20 szál snidling
- 2-3 szál újhagyma
- néhány bazsalikombóbita
1. A krumplit fél órára beáztatjuk langyos vízbe, hogy fellazuljanak a héján lévő földmaradványok, majd konyhai kefével alaposan megsikáljuk, és enyhén sós, bő vízben puhára főzzük (20 perc). Az angolszalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymákat és a fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a hagymákat karikákra gyaluljuk.
2. Felforrósítunk 3 ek. olajat, egyszerre beledobjuk az angolszalonnát, a hagymát és az áttört fokhagymát, majd élénk tűzön, 1 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára pároljuk.
3. A krumplit leszűrjük, héjastól hasábokra vagy nagyobb kockákra vágjuk. A maradék 1 ek. olajjal kikenünk egy csinos sütőedényt, beleterítjük-kócosítjuk a krumplidarabokat úgy, hogy vágott felük kerüljön felülre. Meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, tetejükre simítjuk a szalonnás hagymát, végül megkenjük 2 dl tejföllel, és 200 °C-os sütőben 30-35 percig pirítjuk.
3. A sindlinget néhány szál kivételével (ollóval) belekarikázzuk a tejfölbe, csinos tálkába szedjük, és a félretett snidlingszálakkal vidámítjuk. A krumpli tetejét a felaprózott újhagymával, bazsalikombóbítával díszítjük, és a snidlinges tejföl kíséretében tálaljuk. Savanyúságot, téli vegyes vagy céklasalátát kínálhatunk hozzá. Frissen az igazi!
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé, sör