2021. augusztus 4.
Domonkos napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Gombás-paradicsomos
bruschetta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 karcsú póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 350 g barna sampinyon gomba
  • 50 g erdei gomba (vargánya, tinóru,róka-)
  • 4 közepes paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek. olaj
  • só, bors
  • 1-2 csipet chilipor
  • 1 kk. citromlé
  • 20+40 g vaj/margarin
  • 1 karcsú bagett (kb. 300 g)

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A póréhagyma fehér és világoszöld részét felkarikázzuk. A kétféle (vagy 400 g sampinyon) gombát és a paradicsomokat nem túl vékonyan felszeleteljük. A petrezselymet finomra vágjuk, 1/2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.

2. A póréhagymát a felforrósított olajba csúsztatjuk, mérsékelt tűzön, fedő alatt megfonnyasztjuk. Rádobjuk a gombát, az áttört fokhagymát, meghintjük egy kevés sóval, frissen őrölt borssal és chiliporral, majd élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a petrezselyemet és 20 g felaprózott vajat/margarint, lazán összekeverjük, fedő alatt melegen tartjuk.

3. A bagettet 12 rézsútos szeletre vágjuk, egyik oldalukat grillsütőben megpirítjuk. Másik oldalukat megkenjük a maradék 40 g vajjal/margarinnal, és világossárgára sütjük. Arányosan elosztva befedjük őket a paradicsomkarikákkal, tetejükre halmozzuk a pirított gombát, meghintjük a félretett petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Pompás italkorcsolya!

Tippek:

Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, a kész piritósokat tálalás előtt megszórjuk reszelt mozzarellával vagy egyéb (aromás) sajttal, és néhány percre betesszük a forró sütőbe.

Érdekességek:

A bruschetta (ejtsd: bruszketta), azaz „pirított kenyérke” világszerte ismert olasz specialitás. Alapja a kissé szikkadt, vastag-ropogós héjú házikenyér, amelyet szárazon, illetve olívaolajjal megkenve a kemencében vagy grillen-roston megpirítanak (ez a klasszikus, toszkán alaprecept), illetve az egyes régiókra jellemző, legváltozatosabb rakományokkal gazdagítanak, de az illatos-aromás olívaolaj sosem maradhat el. Aperitif mellé (amíg az ember a főételre vár), vagy két étkezés közötti „uzsonnaként”, némi bor kíséretében, italkorcsolyaként fogyasztják.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

383 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás és
sajtos roló

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Ligúr spenótos
melegszendvics

Zöldséges rétes

Gombás pirítós,
avagy bruschetta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Lazacos-kaviáros
kanapék

Sajtkrémes falatkák

Krémsajtos-
olívás papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Sajtos-sonkás
papucs

Spenótos papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: