VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Gombás-paradicsomos
bruschetta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 karcsú póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 350 g barna sampinyon gomba
- 50 g erdei gomba (vargánya, tinóru,róka-)
- 4 közepes paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek. olaj
- só, bors
- 1-2 csipet chilipor
- 1 kk. citromlé
- 20+40 g vaj/margarin
- 1 karcsú bagett (kb. 300 g)
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A póréhagyma fehér és világoszöld részét felkarikázzuk. A kétféle (vagy 400 g sampinyon) gombát és a paradicsomokat nem túl vékonyan felszeleteljük. A petrezselymet finomra vágjuk, 1/2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
2. A póréhagymát a felforrósított olajba csúsztatjuk, mérsékelt tűzön, fedő alatt megfonnyasztjuk. Rádobjuk a gombát, az áttört fokhagymát, meghintjük egy kevés sóval, frissen őrölt borssal és chiliporral, majd élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a petrezselyemet és 20 g felaprózott vajat/margarint, lazán összekeverjük, fedő alatt melegen tartjuk.
3. A bagettet 12 rézsútos szeletre vágjuk, egyik oldalukat grillsütőben megpirítjuk. Másik oldalukat megkenjük a maradék 40 g vajjal/margarinnal, és világossárgára sütjük. Arányosan elosztva befedjük őket a paradicsomkarikákkal, tetejükre halmozzuk a pirított gombát, meghintjük a félretett petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Pompás italkorcsolya!
Tippek:
Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, a kész piritósokat tálalás előtt megszórjuk reszelt mozzarellával vagy egyéb (aromás) sajttal, és néhány percre betesszük a forró sütőbe.
Érdekességek:
A bruschetta (ejtsd: bruszketta), azaz „pirított kenyérke” világszerte ismert olasz specialitás. Alapja a kissé szikkadt, vastag-ropogós héjú házikenyér, amelyet szárazon, illetve olívaolajjal megkenve a kemencében vagy grillen-roston megpirítanak (ez a klasszikus, toszkán alaprecept), illetve az egyes régiókra jellemző, legváltozatosabb rakományokkal gazdagítanak, de az illatos-aromás olívaolaj sosem maradhat el. Aperitif mellé (amíg az ember a főételre vár), vagy két étkezés közötti „uzsonnaként”, némi bor kíséretében, italkorcsolyaként fogyasztják.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör