SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Narancsos-sajtos
céklasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes nagyságú cékla (600 g)
- 2 szál szárzeller
- 1/2 piros húsú paprika
- 4 kisebb narancs
- 120 g kecskesajt
- 40 g dió + a díszítéshez
- 1+5 ek. (extra vergine) olívaolaj
- só, bors
- chilipor
- 3 ek. dijoni mustár
- 2-3 ek. méz
- 3 ek. citromlé
- 1-2 bazsalikombóbita
1. A céklát 10 percre beáztatjuk langyos vízbe, majd alaposan megsikáljuk. Hústűvel megszurkáljuk, alufóliába csomagoljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük (a sült cékla sokkal ízletesebb, mint a főtt!). Kissé hűlni hagyjuk, aztán meghámozzuk, és karcsú gerezdekre szeljük.
2. Közben a zellerszárakat és a paprikát megmossuk, a zellert karikákra, a paprikát apró kockákra vágjuk. A narancsokat forró, folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, az egyik héját szárazra töröljük és lereszeljük. Az összes narancsot meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. A sajtot apróra tördeljük.
3. Az öntethez a diót darabosra vágjuk, 1 ek. felforrósított olívaolajban kissé megpirítjuk, megsózzuk, lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, 1-2 csipet chiliport, a mustárt, a mézet, a citromlét, végül a maradék 5 ek. olívaolajat és néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot.
4. A naracskarikákat tálra terítjük, tetejükre rendezzük a céklát és a zellert, meglocsoljuk az öntettel, végül meghintjük a paprikakockákkal és a sajttal. Néhány szép gerezd/felezett dióval, bazsalikombóbitával díszítjük, és csak az asztalnál keverjük össze. Azonnal fogyasztható. Pirítós illik hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé