2021. október 21.
Orsolya napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Svájci sajtleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis fej hagyma
  • 1/2 karcsú póréhagyma
  • 2+2 gerezd fokhagyma
  • 100 g gouda sajt
  • 40 g füstölt sajt
  • 2 ek. vaj/margarin
  • 4 ek. finomliszt
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • só, bors
  • 1-2 csipet kristálycukor
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 2 szelet rozsos szendvicskenyér
  • 2 ek. olaj
  • 1 chilipaprika

1. A hagymaféléket és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra, a póré fehér és világoszöld részét karikákra vágjuk, 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A kétféle sajtot megreszeljük.

2. Megfonnyasztjuk a vajban/margarinban a hagymát, a pórét és 2 gerezd áttört fokhagymát. Megszórjuk a liszttel, 1 percig forrósítjuk, aztán hozzákeverünk 1 liter vizet, a tejszínt és az ételízesítőt. Mérsékelt tűzön, félig lefedve 10 percig főzzük, botmixerrel péppé turmixoljuk. Hozzáadjuk a kétféle sajtot, sóval, frissen őrölt borssal, a cukorral és a borral ízesítjük, éppen csak összeforraljuk.

3. A kenyérszeleteket meghámozzuk, két tenyerünk-ujjaink között borsónyi darabokra morzsoljuk. Felhevítjük az olajat, beledobjuk a félretett pórét, 2 percig fonnyasztjuk, szűrőkanállal kiemeljük. Az olajba dobjuk a maradék 2 gerezd áttört fokhagymát és a kenyérmorzsát, folyamatosan keverve csak addig pirítjuk, amíg egy kis színt kap, végül összeforgatjuk-forrósítjuk a félretett póréval.

4. A levest mélytányérokba szedjük, tetejét megszórjuk a pórés morzsával, vékonyan felkarikázott chiliparikával díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

359 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Gazdag rizssaláta
tojással

Krumplisaláta
túrókrémmel

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Majonézes
tojássaláta

Sajtkrémes
mártogató

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Rokfortos-körtés
céklasaláta

Uborkás-sonkás
rizssaláta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Spenótos-sajtos
töltött krumpli

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: