LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Svájci sajtleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kis fej hagyma
- 1/2 karcsú póréhagyma
- 2+2 gerezd fokhagyma
- 100 g gouda sajt
- 40 g füstölt sajt
- 2 ek. vaj/margarin
- 4 ek. finomliszt
- 1,5 dl tejszín
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- só, bors
- 1-2 csipet kristálycukor
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 2 szelet rozsos szendvicskenyér
- 2 ek. olaj
- 1 chilipaprika
1. A hagymaféléket és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra, a póré fehér és világoszöld részét karikákra vágjuk, 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A kétféle sajtot megreszeljük.
2. Megfonnyasztjuk a vajban/margarinban a hagymát, a pórét és 2 gerezd áttört fokhagymát. Megszórjuk a liszttel, 1 percig forrósítjuk, aztán hozzákeverünk 1 liter vizet, a tejszínt és az ételízesítőt. Mérsékelt tűzön, félig lefedve 10 percig főzzük, botmixerrel péppé turmixoljuk. Hozzáadjuk a kétféle sajtot, sóval, frissen őrölt borssal, a cukorral és a borral ízesítjük, éppen csak összeforraljuk.
3. A kenyérszeleteket meghámozzuk, két tenyerünk-ujjaink között borsónyi darabokra morzsoljuk. Felhevítjük az olajat, beledobjuk a félretett pórét, 2 percig fonnyasztjuk, szűrőkanállal kiemeljük. Az olajba dobjuk a maradék 2 gerezd áttört fokhagymát és a kenyérmorzsát, folyamatosan keverve csak addig pirítjuk, amíg egy kis színt kap, végül összeforgatjuk-forrósítjuk a félretett póréval.
4. A levest mélytányérokba szedjük, tetejét megszórjuk a pórés morzsával, vékonyan felkarikázott chiliparikával díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor