VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek

Fotó: Hemző Károly
Tökmagos-
sajtos stangli
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
- 1 dl tej
- 1 kk. kristálycukor
- 25 g élesztő
- 600 g finomliszt
- 250 g vaj/margarin
- 1 csapott ek. só
- 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
- 2 dl tejföl
- 100 g tökmag
- 1 ek. köménymag
- 100 g edami vagy füstölt sajt
1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, simára keverjük a cukorral és az eltördelt élesztővel, felfuttatjuk. Az átszitált lisztet összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a sóval és a tojássárgákkal eldolgozott tejfölt, majd összegyúrjuk, 2 cipót formálunk belőle, és nagyobb tállal vagy konyharuhával letakarva (hogy ne kérgesedjen meg a tetejük) 1/2 órát kelesztjük.
2. A tökmagot darabosra vágjuk és összekeverjük a köménymaggal; a sajtot szálasra reszeljük. Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm-es lapokra nyújtjuk a cipókat, a sütőlapokra terítjük, tetejüket megkenjük a kissé felvert tojással, sűrűn megszórjuk a tökmag-köménymagkeverékkel, végül a reszelt sajttal.
3. A tésztalapokat előbb hosszában ketté-, majd derelyevágóval kb. 2x20 cm-es csíkokra vágjuk, hosszú pengéjü késsel egymástól kissé eltávolítva „levegősre” igazgatjuk, 20 percig kelni hagyjuk, majd ropogósra sütjük (20 perc). A sütőlapokon hagyjuk kihűlni, végül tálra rakosgatjuk, és tálalásig konyharuhával vagy tüllernyővel lazán letakarjuk (ha nem kap levegőt, befülled-megereszkedik, és úgy már nem az igazi!). Gyors, elronthatatlan, mélyhűthető!
Italajánlat:
Száraz vagy félszáraz pezsgő, bor, illetve sör