2021. szeptember 20.
Friderika napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek


Fotó: Hemző Károly

Tökmagos-
sajtos stangli

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:

  • 1 dl tej
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 600 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 1 csapott ek. só
  • 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 2 dl tejföl
  • 100 g tökmag
  • 1 ek. köménymag
  • 100 g edami vagy füstölt sajt

1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, simára keverjük a cukorral és az eltördelt élesztővel, felfuttatjuk. Az átszitált lisztet összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a sóval és a tojássárgákkal eldolgozott tejfölt, majd összegyúrjuk, 2 cipót formálunk belőle, és nagyobb tállal vagy konyharuhával letakarva (hogy ne kérgesedjen meg a tetejük) 1/2 órát kelesztjük.

2. A tökmagot darabosra vágjuk és összekeverjük a köménymaggal; a sajtot szálasra reszeljük. Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm-es lapokra nyújtjuk a cipókat, a sütőlapokra terítjük,  tetejüket megkenjük a kissé felvert tojással, sűrűn megszórjuk a tökmag-köménymagkeverékkel, végül a reszelt sajttal.

3. A tésztalapokat előbb hosszában ketté-, majd derelyevágóval kb. 2x20 cm-es csíkokra vágjuk, hosszú pengéjü késsel egymástól kissé eltávolítva „levegősre” igazgatjuk, 20 percig kelni hagyjuk, majd ropogósra sütjük (20 perc). A sütőlapokon hagyjuk kihűlni, végül tálra rakosgatjuk, és tálalásig konyharuhával vagy tüllernyővel lazán letakarjuk (ha nem kap levegőt, befülled-megereszkedik, és úgy már nem az igazi!). Gyors, elronthatatlan, mélyhűthető!

Italajánlat:

Száraz vagy félszáraz pezsgő, bor, illetve sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

65 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pisztáciás
tepertős pogácsa

Szerencsegomba
tojásból

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Sonkás és
sajtos roló

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Gombás táska

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Sajtkrémes
mártogató

Spenótos papucs

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Zöldséges rétes

Sajtos-paprikás
muffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: