LEVESEK > Levesek hússal
Az a szólás, hogy a töltött káposzta melegítve az igazi, érvényes erre
a korhelylevesre is, olyannyira, hogy érdemes már előző nap elkészíteni!
Mulatós-fáradt gyomroknak mindenképpen savanykás, káposzta- vagy
uborkalével, tejföllel, azaz gyógyító tejsavakkal készített leves a legjobb
orvosságuk. Ha megmaradna belőle, nyugodtan eltehetjük a mélyhűtőbe −
lesz még farsang is!

Fotó: Hemző Károly
Káposztás-babos
korhelyleves
Hozzávalók 8 személyre:
- 800 g füstölt sertéshús (pl. tarja, oldalas, csülök)
- 400 g vörös kidney- vagy tarkabab
- 500 g savanyú káposzta
- 200 g paprikás kolbász
- 2 közepes fej hagyma
- 2 babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- szemes bors, só
- 1 kk. szárított borsikafű
- 60 g rizsliszt
- 4+2 dl tejföl
- néhány szál kapor
1. A füstölt húst megmossuk; a babot átválogatjuk, egy éjszakára – külön-külön tálban – mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe.
2. Másnap a füstölt húst fazékba tesszük, felöntjük 2,5 liter hideg vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. Kiemeljük a levéből (ha csontos a hús, még melegen kiemeljük belőle a csontokat), lefedjük és hagyjuk egészen kihűlni A káposztát kiöblítjük, hogy vad savanyúságát elveszítse, aztán lecsepegtetjük, és felaprózzuk.
3. A leszűrt babot a füstölt lébe csúsztatjuk (ha túl sós, kevés vízzel hígítjuk). Hozzáadjuk a savanyú káposztát, a kolbászt és a hagymákat egészben, a babérleveleket, teatojásba zárva a fokhagymát, 20-25 szem borsot és a borsikafüvet. Félrebillentett fedő alatt az egészet puhára főzzük (40 perc).
4. A hagymát, a babérleveleket és a teatojást eltávolítjuk, a levesből kiemelt kolbászt karikákra, a füstölt húst kisebb kockákra vágjuk. Eldolgozzuk a rizslisztet 4 dl tejföllel és 2-3 merőkanál főzőlével, majd folyamatosan keverve a leveshez öntjük, 5 percig szelíden forraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, beletesszük a kolbászt és a füstölt húst, 2-3 percig forraljuk. Néhány kaporszállal díszítve, a maradék 2 dl tejföllel kínáljuk.