2019. november 17.
Hortenzia, Gergő napja van

LEVESEK > Levesek hússal

Az a szólás, hogy a töltött káposzta melegítve az igazi, érvényes erre
a korhelylevesre is, olyannyira, hogy érdemes már előző nap elkészíteni!
Mulatós-fáradt gyomroknak mindenképpen savanykás, káposzta- vagy
uborkalével, tejföllel, azaz gyógyító tejsavakkal készített leves a legjobb
orvosságuk. Ha megmaradna belőle, nyugodtan eltehetjük a mélyhűtőbe −
lesz még farsang is!


Fotó: Hemző Károly

Káposztás-babos
korhelyleves

Hozzávalók 8 személyre:

  • 800 g füstölt sertéshús (pl. tarja, oldalas, csülök)
  • 400 g vörös kidney- vagy tarkabab
  • 500 g savanyú káposzta
  • 200 g paprikás kolbász
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • szemes bors, só
  • 1 kk. szárított borsikafű
  • 60 g rizsliszt
  • 4+2 dl tejföl
  • néhány szál kapor

1. A füstölt húst megmossuk; a babot átválogatjuk, egy éjszakára – külön-külön tálban – mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe.

2. Másnap a füstölt húst fazékba tesszük, felöntjük 2,5 liter hideg vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. Kiemeljük a levéből (ha csontos a hús, még melegen kiemeljük belőle a csontokat), lefedjük és hagyjuk egészen kihűlni A káposztát kiöblítjük, hogy vad savanyúságát elveszítse, aztán lecsepegtetjük, és felaprózzuk.

3. A leszűrt babot a füstölt lébe csúsztatjuk (ha túl sós, kevés vízzel hígítjuk). Hozzáadjuk a savanyú káposztát, a kolbászt és a hagymákat egészben, a babérleveleket, teatojásba zárva a fokhagymát, 20-25 szem borsot és a borsikafüvet. Félrebillentett fedő alatt az egészet puhára főzzük (40 perc).

4. A hagymát, a babérleveleket és a teatojást eltávolítjuk, a levesből kiemelt kolbászt karikákra, a füstölt húst kisebb kockákra vágjuk. Eldolgozzuk a rizslisztet 4 dl tejföllel és 2-3 merőkanál főzőlével, majd folyamatosan keverve a leveshez öntjük, 5 percig szelíden forraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, beletesszük a kolbászt és a füstölt húst, 2-3 percig forraljuk. Néhány kaporszállal díszítve, a maradék 2 dl tejföllel kínáljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

418 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
VZsuzsa
2013. 12. 28. 19:55
A legjobb korhelyleves! Évek óta ezt készítem a „fáradt" gyomroknak, nagy sikerrel.

Hasonló receptek


Zöldséges-kolbászos
lencseleves

Szerencsegomba
tojásból

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sonkás és
sajtos roló

Tavaszi
csirkeraguleves

Sajtos-sonkás
papucs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Lencse-krumpli
saláta

Tatárbifsztek

Tökmagos-
sajtos stangli

Sajtkrémes
mártogató
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: