VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Fotó: Hemző Károly
Szerencsegomba
tojásból
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 4 szál újhagyma zöldjével
- 4-5 szál petrezselyem
- 8 kemény tojás
- só, őrölt fehér bors
- 1 ek. enyhén csípős mustár
- 4 ek. tejföl
- 8 közepes paradicsom
- tubusos majonéz a díszítéshez
1. Az újhagymát megtisztítjuk, zöldjét 3-4 cm-es darabokra, a többit finomra vágjuk. A petrezselyem lecsipkedett leveleit felaprózzuk.
2. A tojásokat meghámozzuk, gömbölyűbb végükből vékonyka szeletet levágunk, hogy ne billegjenek a tálon. 2-3 cm-es hegyesebb végüket levágjuk és megreszeljük. Óvatosan kiemeljük a sárgájukat, simára-habosra keverjük a mustárral, a tejföllel, ízlés szerint sóval és fehér borssal, végül hozzáadjuk a reszelt tojásfehérjét, a felaprózott hagymát és petrezselymet. Csőr nélküli habzsákba (vagy egyik csücskén kivágott nejlontasakba) szedjük, és megtöltjük vele a tojásokat.
3. A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk, gömbölyded felükből kiemeljük a magokat és a paradicsomhúst (a maradékot egyéb célra elhasználjuk), szárazra töröljük. Megpöttyözzük a tubusból kinyomkodott majonézzel, belsejükbe pedig mogyorónyi majonézt nyomunk „ragasztónak”, majd a tojások tetejére illesztjük. A gombákat tálra rendezzük, tálalásig hidegen tartjuk, majd hagymaszárakkal vidámítva kínáljuk.
Tippek:
– Talapzatnak 1-1 nagy szelet kígyóuborkát is helyezhetünk a tojások alá, hogy ne csúszkáljanak.
– A tojásba visszatöltött sárgákat darált sonkával, olajos ringlivel, lazaccal, pikáns sajtokkal is gazdagíthatjuk.
Italajánlat:
Száraz vagy félszáraz pezsgő, illetve bor