VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Fotó: Hemző Károly
Lencsesaláta
narancsos öntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g lencse
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1 csokor újhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 szegfűszeg
- só, bors
- 4 ek. borecet
- 1 babérlevél
- 200 g sárgarépa
- 1 bionarancs
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 10-12 kisebb mentalevél
1. A lencsét előző este átválogatjuk, megmossuk, leszűrjük és beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe. Másnap a hagymaféléket és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát, szegfűszeget és 10-15 szem borsot teatojásba zárunk. A lilahagymát és az újhagymát (egy kevés zöldjével együtt) vékonyan felkarikázzuk, összekeverjük, 1 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit meghintjük 1/2 kk. sóval és a borecettel.
2. A lencsét az áztatóvízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a vöröshagymát egészben, a teatojást, valamint a babérlevelet, és félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20-25 perc), csak a főzés utolsó harmadában sózzuk. A sárgarépát meghámozzuk, félbevágjuk, felkarikázzuk, 2-3 ek. vízzel puhára pároljuk. A lencsét leszűrjük, majd a sárgarépával és annak levével együtt a lilahagymához adjuk, az ízesítőket kidobjuk.
3. Az öntethez a narancsot alaposan megmossuk, reszelt héját, átszűrt levét, néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot és az olívaolajat kisebb, csavaros fedelű üvegben erőteljesen összerázzuk, lazán a salátához keverjük. A félretett hagymával és a mentalevélkékkel díszítve, langyosan vagy hidegen, de nem behűtve tálaljuk.
Italajánlat:
Száraz vagy félszáraz pezsgő, illetve bor
Elkészítési idő:
45 perc
+ 8 óra áztatási idő
Energiatartalom:
285 kcal/adag
Nehézségi fok: