SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták
A mézzel készülő süteményeket képzeletünk jobbára a karácsonyi édességek körébe sorolja, ez a különlegesen finom és sokág elálló mézes szelet azonban megérdemli a kivételezést. Télen-nyáron, bármilyen alkalomra vagy anélkül − biztos siker!

Fotó: Hemző Károly
Mézes-krémes
szelet
Hozzávalók 70 háromszöghöz vagy kis kockához:
- A tésztához:
- 120 g méz
- 100 g vaj/margarin
- 1/2 dl tej
- 2 tojás
- 160 g kristálycukor
- 1/2 citrom leve
- 600 g finomliszt
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 csipet só
- A krémhez és a mázhoz:
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 200 g porcukor
- 200 g vaj/margarin
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1/2 dl citromlé
- 1/2 dl rum
- 200 g málna- vagy ribizlilekvár
- 200 g tortabevonó étcsokoládé
- 2 ek. olaj







1. A mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk.
2. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük (egyelőre ragacsos lesz, nem baj!), tetejét elsimítjuk, és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe (vagy 10 percre a mélyhűtőbe).
3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk (A), lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle (B). Liszttel beszórt, két sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi méretével (kb. 25x35 cm) legyen azonos. A „túlnyújtott" szegélyeket szabályosan körbevágjuk (C), a tésztalapokat egymás után, sütőpapírostul behúzzuk a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát 5-8 percig, szép világosra sütjük, majd óvatosan, papírostul kihúzzuk a tepsiből (törékeny!), és megsütjük a többi 3 lapot is.
4. A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel, tetejére szitálunk (a teljes mennyiségből elvett) 1 ek. porcukrot, hogy meg ne bőrösödjön, hagyjuk kihűlni. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat. A pudinghoz keverjük a citromlét és a rumot, kanalanként összedolgozzuk a vajas krémmel.
5. A lekvárt felforrósítjuk, ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük. A legszebb lapot félretesszük. Az első-alsó lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a félretett, sima aljára fordított lappal (D), kissé lenyomkodjuk.
6. Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig szikkadni hagyjuk. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, folyósra-simára keverjük az olajjal, a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük (E), hagyjuk teljesen megdermedni. Lazán letakarjuk, legalább 2 napig hűvös helyen „érleljük-puhítjuk".
7. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt, hosszú pengéjű késsel 5x5 cm-es négyzeteket, majd azok átlója mentén háromszögeket jelölünk be a máz tetején (F), és mindig csak annyit szeletelünk fel a tésztából, amennyi egy alkalommal valószínűleg elfogy. Minél tovább áll, annál finomabb, puhább, porhanyósabb. Hűvös helyen, fóliába-dobozba zárva nagyon sokáig friss marad!
Tippek:
– A mézeslapokat akár 2-3 héttel előbb is, szép ráérősen, kényelmesen megsüthetjük. Száraz, hűvös helyen, tálcára-tepsire fektetve (hogy el ne törjenek), alufóliába csomagolva tároljuk.
– Ha kevés az időnk, készíthetjük 2 csomag 4 lapos mézesből is: 2-2 lapot szorosan egymás mellé illesztünk, és a fenti hozzávalókkal és módon megtöltjük, a többi ugyanaz.
Italajánlat:
Kávé, capuccino, tea