2020. december 5.
Vilma napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

A hozzávalók sokasága a világért se riasszon el senkit a nagy kalandtól.
Csak egy kis ügyességet kíván, és a csodás végeredmény busásan kárpótol
a hosszas méricskélésért. 


Fotó: Hemző Károly

Diós-mákos
ikerkalács

Hozzávalók 1 nagy kalácshoz, illetve 12 szelethez:

  • A tésztához:
  • 25 g élesztő
  • 50 g kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 500 g finomliszt
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 120 g vaj/margarin
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • diónyi vaj/margarin a formához
  • A töltelékhez:
  • 50 g puha mazsola
  • 30 g cukrozott narancshéj
  • 1+1 dl tej
  • 80+80 g kristálycukor
  • 10+10 g (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1+1 kk. vaj/margarin
  • 80 g darált dió
  • 80 g darált mák
  • 1+1 ek. zsemlemorzsa
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 ek. rum
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. sárgabaracklekvár
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. A maradék langyos tejben  elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas tejet, és szép hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

2.  Mindkét töltelékhez forró vízzel leöblítjük és szárazra törölgetjük a mazsolát. A diótöltelékhez a cukrozott narancshéjat finomra vágjuk. Felforralunk 1 dl tejet 80 g cukorral, 10 g vaníliás cukorral és 1 kk. vajjal/margarinnal. Összekeverjük a diót 1 ek. zsemlemorzsával és a fahéjjal, a tejbe szórjuk (A), 1 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukrozott narancshéjat és a rumot, hagyjuk kihűlni.

3. A máktöltelékhez felforralunk 1 dl tejet 80 g cukorral, 10 g vaníliás cukorral és 1 kk. vajjal/margarinnal. Összekeverjük a mákot 1 ek. zsemlemorzsával, a reszelt citromhéjjal és a szegfűszeggel, a tejbe szórjuk, 1 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a citromlét és a baracklekvárt, hagyjuk kihűlni.

4. Vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy 20x30 cm-es vagy ennél keskenyebb magas peremű tepsit. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és kb. 30x50 cm-es téglalapra nyújtjuk (B), a felezővonalnál bejelöljük. Az egyik felét megkenjük a mákkrémmel (C), a másikat a diókrémmel (D), tetejüket megszórjuk a mazsolával. Kívülről a közepe felé haladva szorosan feltekerjük a tésztát (E), a két tekercs találkozásánál kissé össze is nyomkodjuk (F).

5. A tepsibe fektetjük az „ikreket”, találkozási felületüket megkenjük tojássárgájával, letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.

6. Megkenjük az „egybekelt” tekercsek tetejét tojássárgájával, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve 30 percig a formában pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk egészen kihűlni, nem túl vékonyan szeleteljük.

Tippek:

Mint a kalácsok általában, ez is frissen a legfinomabb, érdemes minél hamarabb elfogyasztani. Ha szorosan alufóliába csomagoljuk, 3-4 napig megőrzi ízét-aromját és nem szárad ki. Kitűnően viseli viszont a mélyhűtést, csak az a fontos, hogy egészen frissen tegyük el, majd lassan, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni!

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, forralt bor, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

438 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldségleves májgaluskával

Majonézes
tojássaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Mimóza
tojássaláta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Avokádókrém
paprikaladikban

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sajtkrémes
mártogató

Sajtos-sonkás
papucs

Húsos
lilahagymatorta

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: