VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Szardíniás pizzatallérok
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
- 1/2 tasak instant vagy 1/4 kocka (12 g) friss élesztő
- só, bors
- 1+1/2 kk. kristálycukor
- 3+1 ek. (classico) olívaolaj
- 250 g finomliszt
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 doboz konzerv darabolt paradicsom (200 g)
- 1 nagy doboz olajos szardínia vagy sprotni
- 16 szem olívabogyó
- 20-25 szem kapribogyó
- 1 ek. szárított oregánó
- néhány bazsalikomlevél
1. A tésztához 1,8 dl langyos vízben elkeverjük az élesztőt, majd 1-1 kk. sóval és cukorral, valamint 3 ek. olívaolajjal együtt a liszthez adjuk, és fényesre-hólyagosra dagasztjuk. 2 cipót formálunk belőle, lazán folpackba csomagoljuk, és 20 percre betesszük a hűtőszekrénybe.
2. A paradicsomkrémhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 1 ek. olívaolajban. Hozzáadjuk a paradicsomot, félig lefedve 15 percig forraljuk-sűrítjük, sóval, borssal, 1/2 kk. cukorral ízesítjük, hagyjuk kihűlni. A halat, az olíva- és kapribogyókat jól lecsepegtetjük.
3. A tésztacipókat lisztezett munkalapon rúddá sodorjuk, 8-8 darabra vágjuk. Gombócokat gömbölyítünk belőlük, 10-12 cm átmérőjű korongokra nyújtjuk, és két sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük a hal olajával és a paradicsomkrém felével, megszórjuk 1-1 csipet oreganóval, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük.
4. Kivesszük a tallérokat a sütőből, azonnal-forrón megkenjük a maradék paradicsommal, tetejükre rendezzük a haldarabkákat, az olíva- és kapribogyókat, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt lapos tálra rendezzük, és bazsalikomlevélkékkel vidámítjuk. Pompás italkorcsolya, vendégváró falatka.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, sör