KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Elendel
Petrezselymes
krumplipüré
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g főzni való krumpli
- 1 kk. só
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1,5 dl tej
- 40 g vaj/margarin
- 1/4 piros húsú paprika
1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockákra vagy vékony hasábokra vágjuk, és enyhén sós, bő vízben, félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük, turmixpohárba szórjuk. Hozzáöntük 2 merőkanállal a krumpli főzőlevéből, és botmixerrel finom péppé pörgetjük.
2. Leöntjük a krumpliról a vizet, fedő alatt 2-3 percig szikkasztjuk. Közben a tejet felforrósítjuk, beleolvasztjuk a vajat/margarint. A krumplit megtörjük, apránként hozzáadjuk a forró tejet, majd a petrezselyempépet, és erőteljes mozdulatokkal habosra keverjük. Ízlés szerint utánasózzuk, mélyebb tálba szedjük, apróra felkockázott paprikával és petrezselyemlevelekkel díszítve azonnal tálaljuk. Csak frissen jó!
Tippek:
Ez az alaprecept, amelyet tetszés szerint gazdagíthatunk, például pirított hagymával, egyéb zöldfűszerekkel (nagyon finom bazsalikommal vagy néhány evőkanál bazsalikompestóval), ecetes tormával, paradicsompürével, felaprózott olajos aszalt paradicsommal, olívabogyóval stb.
Megjegyzések:
A krumplit különféle hagyományos nyeles krumplitörővel, krumplinyomóval szokták megtörni, de kézi robotgép habverőjével a legegyszerűbb – ez esetben az elején hozzá kell önteni a forró tej felét, majd apránként a többit, és csak pillanatokig szabad keverni, különben elnyúlósodik!