ELŐÉTELEK > Hideg előételek

Fotó: Hemző Károly
Kaviáros-joghurtos
céklakrémkehely
Hozzávalók 4 kehelyhez:
1. A céklát alaposan megmossuk, héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük (1 és 1/4 óra, kuktában 40 perc), majd leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk.
2. A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a céklát, 2-3 percig pirítjuk, aztán felöntjük a borecettel, valamint a vörösborral, és élénk tűzön, gyakorta megkeverve teljesen elfőzzük a levét (csak az aromájukra van szükségünk az ételhez!). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, chilivel fűszerezzük, hagyjuk kihűlni, majd turmixkehelybe szedjük, és finom péppé zúzzuk.
3. Elkeverjük a joghurtban a tejfölt, a citromlét, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, végül a céklapürével váltakozva, rétegesen 4 csinos kehelybe simítjuk, letakarjuk, és jól behűtjük.
4. Tálalás előtt erősen sós vízben keményre főzzük a tojásokat (az újraforrástól számított pontosan 10 perc!), hideg vízbe merítve lehűtjük, aztán meghámozzuk és felkarikázzuk. Apró kaviárhalmokat púpozunk a közepükre, a céklakrém tetejére csinosítjuk, végül zöldfűszerlevélkékkel (pl. petrezselyem, menta, snidling) díszítjük. Olívaolajjal vagy vajjal vékonyan megkent, fokhagymás pirítóst kínálhatunk mellé. Pompás, különleges előétel, könnyű vacsora!
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy pezsgő
Elkészítési idő:
45 perc
+ 1 óra hűlési idő
Energiatartalom:
272 kcal/kehely
Nehézségi fok: