2019. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Kacsa- és libahússal

 A magyar konyha egyik ékessége a – voltaképpen délvidéki eredetű –
rizses hús  libával készített „fehér”, azaz pirospaprika nélküli változata.
Gyakran aprólékból főzik, és a nemesebb részekből sütött pecsenye
köreteként kínálják, de libacombból a legfinomabb.


Fotó: Hemző Károly

Ludaskása
libacombbal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 kisebb libacomb vagy 1,2 kg libaaprólék
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 szem feketebors
  • 600 g vegyes leveszöldség
  • 250 g hosszú szemű rizs

1. A libacombokat gondosan letisztítjuk, megmossuk, és annyi hideg vízben, amennyi teljesen ellepi őket, feltesszük főni. Miután a víz felforrt, leszedjük a habot, hozzáadjuk a hagymafejet, a teatojásba zárt fokhagymát és szemes borsot, 1 kk. sót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 45 percig főzzük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb kockákra-karikákra vágjuk, a leveshez adjuk, és továbbra is gyöngyöző forralással, fedő alatt az egészet puhára főzzük (további 30-35 perc). A libacombokat alufóliával/sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük, majd 180 °C-ra  előmelegített sütőben ropogósra sütjük.

3. A teatojás tartalmát és a hagymát eltávolítjuk, a levest zsírtalanítjuk és leszűrjük. A zöldséget és a rizst tűzálló tálba szedjük, felöntjük 6 dl forró levessel, lefedjük, és a sütőben, a hús alá betolt rácsra helyezve puhára pároljuk (25-30 perc). Félidőben egyszer megkeverjük, ha túl száraznak találjuk, még 1-2 merőkanál forró levest adunk hozzá.

4. Kivesszük a sütőből a zöldséges rizst, lefedve 5 percig pihentetjük, aztán tálra terítjük, tetejére rendezzük a libacombokat, és petrezselyemmel díszítve mihamarabb tálaljuk. Párolt vörös káposztát, ecetes savanyúságot kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz, könnyű vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

875 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Leveles
tepertős pogácsa

Vagdalt libamell
almapürével

Libacomb gesztenyével
és kelbimbóval

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Szilvásgombóc

Tiszai halászlé

Töltött káposzta

Nektarinos kacsamell

Esterházy-rostélyos

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Diós-mákos bejgli

Kacsaleves
tojácsillaggal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: