LEVESEK > Levesek hallal

Fotó: Hemző Károly
Citromos-zöldséges
halleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g vegyes leveszöldség
- 1 karcsú póréhagyma
- 1+1 ek. olaj
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- 1 babérlevél
- 100 g zöldborsó (mélyhütött)
- 200 g szálkamentes tengeri vagy édesvízi halfilé
- 2 dl tejföl
- 1 ek. rizsliszt
- só, őrölt fehér bors
- 2-3 ek. citromlé
- 4 bazsalikombóbita
1. A zöldségeket megtisztítjuk és megközelítőleg azonos, apró darabkákra vágjuk. A pórét (20-25 cm hosszúságban) vékonyan felkarikázzuk, megfonnyasztjuk 1 ek. olajban. Rádobjuk a zöldségeket, 1 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt és a babérlevelet. Felforraljuk, beleszórjuk a zöldborsót (fagyos állapotban), és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20 perc).
2. A halfilét leöblítjük, papírkendővel szárazra töröljük, 3x3 cm-es kockákra vágjuk, és megpirítjuk a maradék 1 ek. felforrósított olajban.
3. A tejfölt simára eldolgozzuk 1 kis merőkanál főzőlével és a rizsliszttel, a leveshez öntjük-keverjük, lassú forralással 4-5 percig főzzük. Beletesszük a halat, 2-3 percig forraljuk, utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, végül ízlés szerint citromlével savanyítjuk. Bazsalikombóbitákkal díszítve kínáljuk.
Változatok:
Halhús helyett azonos mennyiségű csirkemellfiléből is készíthetjük.