KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Cukkinis-paprikás
sült krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g újkrumpli
- só, bors
- 1-1 nagy, piros és sárga húsú paprika
- 1 hegyes csípős paprika
- 200 g cukkini
- 1 ágacska rozmaring (10 cm)
- 3-4 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű
- 4-5 zsályalevél
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2+1 ek. olaj
- 1 bazsalikombóbita
1. A krumplit (ha vékony a héja, csak erőteljes dörzsöléssel gondosan megmossuk) meghámozzuk, kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk, enyhén sós vízben 5 percig főzzük, azután leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük.
2. A paprikákat megmossuk, kettévágjuk, csumájukat-ereiket kivágjuk, magjaikat eltávolítjuk, és 2 cm-es csíkokra, majd rombuszokra-kockákra aprózzuk. A cukkinit vékonyan felkarikázzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, külön-külön finomra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk.
3. Mélyebb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, rádobjuk a rozmaringot, a széles késpengével/húsverővel kissé ellapított fokhagymagerezdeket és a krumplit. Élénk tűzön, gyakorta, de kíméletesen megkeverve aranysárgára pirítjuk.
4. Egy másik serpenyőben felforrósítunk 1 ek. olajat, beleforgatjuk a paprikát és a cukkinit, erős tűzön, folyamatosan kevergetve 3 percig sütjük. Meghintjük a kakukkfűvel és a zsályával, a krumplihoz adjuk, majd még 1-2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és a petrezselyemmel, végül a bazsalikombóbitával díszítve azonnal-frissen tálaljuk.
Tippek:
Hirtelensültekhez, töltött-göngyölt húsokhoz, grillezett szárnyasokhoz köretként kínálhatjuk, de egy nagy tál salátával önmagában is pompás étel, sőt ha még némi maradék sült hússal vagy virslivel is gazdagítjuk vagy 4-6 elhabart tojást ütünk rá, valódi egytálétel, afféle parasztreggeli kerekedik belőle.