SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Brokkoli-bab
saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g vörös kidney bab
- 1 közepes fej hagyma
- 1+1 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 500 g brokkoli (mélyhűtött)
- só, bors
- 2 ek. fehérborecet
- 2 ek. citromlé
- Worcester-szósz
- chilipor
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1/2 hegyes, piros húsú paprika
- 1 csokor újhagyma
- 10-12 csokor madár- vagy 1/4 fej fodros saláta (lollo, frizé)
- 1-2 szál petrezselyem
1. A babot előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 2 liter hideg vízbe. Másnap az áztatóvízben, a meghámozott hagymafejjel, 1 gerezd fokhagymával és a babérlevéllel puhára főzzük, azután leszűrjük (a babérlevelet, hagymát és a fokhagymát eltávolítjuk).
2. A brokkolit megtisztítjuk apró rózsákra bontjuk, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), félpuhára-ropogósra főzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk.
3. Az öntethez a borecetet és a citromlét simára keverjük néhány csepp Worcester szósszal, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, chiliporral és az apránként hozzáadott olívaolajjal. Előbb beleforgatjuk a babot, aztán a brokkolit, majd mindkettőt nem túl mély tálra terítjük.
4. A paprikát és az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A salátát megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Az újhagymát a saláta közepére halmozzuk, a tál szegélyét salátával és paprikakarikákkal díszítjük. Tálaláskor megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal. A szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze. Egytálsalátaként vagy hirtelensültek köreteként langyosan vagy hidegen, de nem behűtve kínáljuk.
Tippek:
Készíthetjük 2 doboz babkonzervből is, amelyet felhasználás előtt tanácsos bő vízzel leöblíteni.
Elkészítési idő:
1 óra
+ 12 óra áztatási idő
Energiatartalom:
342 kcal/adag
Nehézségi fok: