2019. december 7.
Ambrus napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Hemző Károly

Narancsos
mézesfigurák

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:

  • 250 g méz
  • 125 g barnacukor
  • 8 ek. olaj
  • 2 tojás
  • 100 g cukrozott narancshéj
  • 1/2 tasak (6 g) sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 125 g hámozott, darált mandula vagy mogyoró
  • 350 g finomliszt
  • A díszítéshez:
  • 100-100 g tortabevonó ét- és fehér csokoládé
  • 2+2 ek. olaj
  • vágott pisztácia mandulapálcika, dió, morzsacukor, cukorgyöngyök stb.

1. Folyamatosan keverve olvadásig forrósítjuk a mézet a cukorral és az olajjal, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A narancshéjat finomra vágjuk, és a sütőporral, a sóval, a fűszerekkel, valamint a mandulával/mogyoróval együtt a liszthez adjuk. Hozzákeverjük a mézes masszát, letakarjuk, 8-12 órán át a hűtőben pihentetjük.

2. Kibélelünk sütőpapírral 3-4 sütőlapot. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk (a hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk). Nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. A tepsikben hagyjuk langyosra, rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.

3. A felaprózott csokoládéféléket 2 lábaskában, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, elkeverjük 2-2 ek. olajjal, majd több részletben, részlegesen vagy egészen belemártogatjuk a figurákat, és rácsra sorakoztatva kissé kötni hagyjuk. Tetejüket a felsorolt díszítőelemekkel, tetszésünk és fantáziánk szerint díszítjük. Pompás ajándék lehet!

Tippek:

– A legszebb példányokat vastag tűbe fűzött aranyfonallal átszúrhatjuk, és tetszőleges hosszúságban megcsomózva díszként felaggathatjuk a fenyőfára.
– Édes desszertborba, forralt borba mártogatva is mennyei!

Italajánlat:

Puncs, forralt bor, gyümölcstea, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 8-12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

58 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli vegyes saláta
nyers céklával

Szerencsegomba
tojásból

Gombás táska

Káposztás
palacsinta

Vitaminsaláta
rokfortos öntettel

Ringlis
krumplisaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Sonkás és
sajtos roló

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sajtkrémes
mártogató

Tökmagos-
sajtos stangli

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: