ELŐÉTELEK > Meleg előételek
A jelentéktelen küllemű, voltaképpen színpompás cékla nem csak egészségünknek, de téli-borongós kedélyünknek is jót tesz, hiszen a hagyományostól eltérő gazdag-ízletes salátákat, remek előételeket, leveseket, köreteket, sőt palacsintát is készíthetünk belőle – mint például ez itt!

Fotó: Hemző Károly
Céklás-rokfortos
palacsintakendő
Hozzávalók 4 személyre:
1. A palacsintákhoz elkeverjük a tejben a tojásokat és 1 csipet sót, apránként a liszthez adjuk, simára eldolgozzuk, lefedjük, 30 percet pihentetjük.
2. Közben a céklát megmossuk, (burgonyahámozóval) vékonyan meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 1 ek. felforrósított olajban. Rádobjuk a céklát, sóval, borssal, citromlével ízesítjük, fedő alatt puhára pároljuk, levét elfőzzük, hagyjuk kihűlni.
3. A sajtmártáshoz a vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet, apránként hozzáadjuk a tejet, habverővel simára-csomómentesre eldolgozzuk, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve sűrűre főzzük, azaz besamelt készítünk. Lehúzzuk a tűzről, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, beleolvasztjuk az elmorzsolt márványsajtot. Néhány gerezd kivételével darabosra vágjuk a diót, a mártáshoz adjuk, hagyjuk langyosra hűlni.
4. A kihűlt céklát keverőpohárba szedjük, botmixerrel finom péppé turmixoljuk, a palacsintatésztához adjuk (ha túl sűrűnek találjuk, kevés buborékos ásványvízzel hígítjuk), 1-2 csipet chiliporral fűszerezzük. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a maradék mintegy 2 evőkanálnyit a masszához keverjük, és 8 vastagabb (személyenként 2) palacsintát sütünk belőle.
5. Egy nagyobb vagy két kisebb tűzálló tálat kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Arányosan elosztva megkenjük a palacsintákat a sajtmártás kétharmadával, zsebkendőszerűen előbb félbe-, majd negyedbe hajtjuk, és kissé egymásra csúsztatva lerakjuk a tál(ak)ba. Tetejükre szedjük a maradék mártást, megszórjuk a félretett dióval, és átforrósítjuk a sütőben (15 perc). Petrezselyem- vagy zellerlevelekkel vidámítva, melegen, de nem tűzforrón, előételként kínáljuk.
Tippek:
Nagyon jó (finom és szép!) vendégváró, hiszen az ételt előre elkészíthetjük, tálalás előtt csak át kell forrósítani a sütőben (vagy mikróban). Ha azonban cserép- vagy tűzálló üvegtálban raktuk le a palacsintákat, és sütésig – természetesen – hűtőszekrényben tároltuk, tanácsos hideg sütőben kezdeni a sütést, mert a hőmérsékletkülönbség miatt elpattanhat a tál!
Változatok:
Készíthetjük tortaként is: a sajtkrémben eldolgozunk 2 tojássárgáját, arányosan elosztva megkenjük vele a palacsintákat, egymás tetejére terítve vajjal/margarinnal kikent tűzálló tálba tornyozzuk (tetejükre krém kerüljön), megszórjuk 2-3 ek. reszelt parmezán sajttal, és 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Tortaszerűen szeleteljük.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé