HÚSÉTELEK > Kacsa- és libahússal
Bármily különös is, a jellegzetesen távol-keleti édes-savanyú-csípős húsragu és a tipikusan európai, pontosabban a német és a valahai monarchiás konyhákra oly jellemző, kifejezetten magyar ételnek érzett káposztás cvekedli remek együttest alkot. Talán nem is olyan nagy a világ...

Fotó: Elendel
Káposztás kocka
kacsaraguval
Hozzávalók 4 személyre:
- 350 g kacsamellfilé bőr nélkül
- 8-10 szem szecsuáni bors
- 2+3 ek. szójaszósz
- 600 g fehér káposzta
- 3 ek. olaj
- só, bors
- 250 g nagy kockatészta
- 30 g gyömbérgumó
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csípős paprika
- 1-1 sárga és piros húsú paprika
- 1/2 póréhagyma
- 200 g kígyóuborka
- 2 ek. ketchup
- 1-1 ek. méz és vörösborecet
- 1 ek. étkezési keményítő
- 2 ek. rizsliszt
- 2+2 ek. (classico) olívaolaj
- 40 g pörkölt sós mogyoró
- néhány szál snidling
1. A húst hajszálvékony csíkokra szeljük, összekeverjük a durvára tört szecsuáni borssal és 2 ek. szójaszósszal, a hűtőbe tesszük. A káposztát megreszeljük, barnára pirítjuk az olajban, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk az enyhén sós vízben kifőzött tésztával, és melegen tartjuk.
2. A zöldségeket megtisztítjuk. A gyömbért, a fokhagymát és a csípős paprikát finomra, a színes paprikákat apró kockákra, a pórét karikákra, a hámozatlan uborkát vékony szeletekre, majd 3-4 cm-es csíkokra vágjuk.
3. A mártáshoz összekeverünk 3 ek. szójaszószt, a ketchupot, a mézet és borecetet, a 1,5 dl hideg vízben feloldott étkezési keményítőt, sót és borsot.
4. Megszórjuk a húst a rizsliszttel, 2 ek. olívaolajban 2 percig pirítjuk. Ugyancsak 2 ek. olívaolajban 1 percig pirítjuk a gyömbért, fokhagymát és a csípős paprikát. Hozzáadjuk a többi zöldséget, 3 perc múlva a húst, végül a mártást, és besűrítjük (1 perc). A káposztás tészta tetejére terítjük, a mogyoróval és snidlinggel vidámítva forrón tálaljuk.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé