2019. december 13.
Luca napja van

HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Sütés előtt érdemes „megkínálni” a halhúsokat némi citromlével, amely nem csupán – olykor erősen jellegzetes – szagukat szelídíti meg, de rostjaikat is ellenállóbbá teszi: kevésbé törnek-omlanak majd az elkészítés során.


Fotó: Hemző Károly

Halszeletek almás
uborkamártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g tengeri vagy édesvízi szálkamentes halfilé (pl. afrikai harcsa)
  • 3+3 ek. citromlé
  • 1 nagy fej hagyma
  • 150 g ecetes uborka
  • 4 közepes alma
  • 1 kis csokor kapor
  • 1-2 szál petrezselyem
  • 1 szelet piros húsú paprika
  • 600 g burgonya
  • só, bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. finomliszt
  • 4 ek. olaj
  • 200 g tejföl
  • 1 ek. mustár
  • 1/2 kk. kristálycukor
  • 1-2 csipet chilipor
  • 1 ek. rizsliszt
  • 1 dl tejszín
  • szerecsendió

1. A halfiléket megmossuk, szárazra töröljük, 4-5 cm széles szeletekre-csíkokra vágjuk, és meglocsoljuk 3 ek. citromlével.

2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Az uborkákat lecsepegtetjük, apróra felkockázzuk vagy vékony csíkokra szeljük. Az almákat megmossuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, kb. 2x2 cm-es kockákra-darabkáka vágjuk, és megöntözzük a maradék 3 ek. citromlével. A kaprot és a petrezselymet leöblítjük, a kaprot felaprózzuk. A paprikát 1x1 cm-es kockákra aprítjuk.

3. A körethez a burgonyát és a fokhagymát meghámozzuk, a burgonyát apróra felkockázzuk, és a fokhagymával együtt, enyhén sós vízben feltesszük főni.

4. A haldarabokat szárazra töröljük, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és fátyolnyi liszttel, aztán a felforrósított olajban pirosra sütjük mindkét oldalukat (3+2 perc). Papírkendőre emelve felitatjuk róluk a fölösleges olajat, tálalásig (pl. előmelegített, de kikapcsolt sütőben) melegen tartjuk.

4. A mártáshoz tiszta serpenyőbe/lábasba szűrjük a zsiradékot, rádobjuk a hagymát, kissé megfonnyasztjuk, aztán beleforgatjuk az uborkát, az almát és a kaprot, fedő alatt 5 percig pároljuk. Elkeverjük a tejfölben a mustárt, a cukrot, a chiliport és a rizslisztet, a mártáshoz adjuk, élénk tűzön éppen csak sűrűsödésig forraljuk (2 perc), végül ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.

5. A burgonyát leszűrjük, hozzáöntjük a felforrósított tejszínt, elektromos habverővel, mindössze néhány pörgetéssel habos pürévé törjük. 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, ízlés szerint utánasózzuk, csinos tálba púpozzuk.

6. A halszeleteket tálra rendezzük, köréjük-melléjük szedjük a mártást, paprikakockákkal és petrezselyemmel díszítjük, és a burgonypüré kíséretében tálaljuk.

Tippek:

A kész burgonyapürét 1-2 felkarikázott, olajban megpirított hagymával, nagy csokor finomra vágott petrezselyemmel vagy rukolával is gazdagíthatjuk.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

371 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
krumplisaláta

Zöldséges halfilé
burgonyapikkelyben

Mediterrán halfilé

Halfilé tárkonyos
burgonyasalátával

Citromos halkrém

Ráksaláta
narancskehelyben

Almás-narancsos
céklasaláta

Zöldséges harcsafilé
párizsiasan

Kaviáros-joghurtos
céklakrémkehely

Avokádós
tonhalsaláta

Lazacos-kaviáros
kanapék

Zeller-sárgarépa-
alma saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: