HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei
Sütés előtt érdemes „megkínálni” a halhúsokat némi citromlével, amely nem csupán – olykor erősen jellegzetes – szagukat szelídíti meg, de rostjaikat is ellenállóbbá teszi: kevésbé törnek-omlanak majd az elkészítés során.

Fotó: Hemző Károly
Halszeletek almás
uborkamártásban
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g tengeri vagy édesvízi szálkamentes halfilé (pl. afrikai harcsa)
- 3+3 ek. citromlé
- 1 nagy fej hagyma
- 150 g ecetes uborka
- 4 közepes alma
- 1 kis csokor kapor
- 1-2 szál petrezselyem
- 1 szelet piros húsú paprika
- 600 g burgonya
- só, bors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek. finomliszt
- 4 ek. olaj
- 200 g tejföl
- 1 ek. mustár
- 1/2 kk. kristálycukor
- 1-2 csipet chilipor
- 1 ek. rizsliszt
- 1 dl tejszín
- szerecsendió
1. A halfiléket megmossuk, szárazra töröljük, 4-5 cm széles szeletekre-csíkokra vágjuk, és meglocsoljuk 3 ek. citromlével.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Az uborkákat lecsepegtetjük, apróra felkockázzuk vagy vékony csíkokra szeljük. Az almákat megmossuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, kb. 2x2 cm-es kockákra-darabkáka vágjuk, és megöntözzük a maradék 3 ek. citromlével. A kaprot és a petrezselymet leöblítjük, a kaprot felaprózzuk. A paprikát 1x1 cm-es kockákra aprítjuk.
3. A körethez a burgonyát és a fokhagymát meghámozzuk, a burgonyát apróra felkockázzuk, és a fokhagymával együtt, enyhén sós vízben feltesszük főni.
4. A haldarabokat szárazra töröljük, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és fátyolnyi liszttel, aztán a felforrósított olajban pirosra sütjük mindkét oldalukat (3+2 perc). Papírkendőre emelve felitatjuk róluk a fölösleges olajat, tálalásig (pl. előmelegített, de kikapcsolt sütőben) melegen tartjuk.
4. A mártáshoz tiszta serpenyőbe/lábasba szűrjük a zsiradékot, rádobjuk a hagymát, kissé megfonnyasztjuk, aztán beleforgatjuk az uborkát, az almát és a kaprot, fedő alatt 5 percig pároljuk. Elkeverjük a tejfölben a mustárt, a cukrot, a chiliport és a rizslisztet, a mártáshoz adjuk, élénk tűzön éppen csak sűrűsödésig forraljuk (2 perc), végül ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.
5. A burgonyát leszűrjük, hozzáöntjük a felforrósított tejszínt, elektromos habverővel, mindössze néhány pörgetéssel habos pürévé törjük. 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, ízlés szerint utánasózzuk, csinos tálba púpozzuk.
6. A halszeleteket tálra rendezzük, köréjük-melléjük szedjük a mártást, paprikakockákkal és petrezselyemmel díszítjük, és a burgonypüré kíséretében tálaljuk.
Tippek:
A kész burgonyapürét 1-2 felkarikázott, olajban megpirított hagymával, nagy csokor finomra vágott petrezselyemmel vagy rukolával is gazdagíthatjuk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor