LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Zöldséges-kolbászos
lencseleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g lencse
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g vegyes leveszöldség
- 100 g burgonya
- 2-3 szegfűszeg
- 15-20 szem feketebors
- só
- 50 g húsos, füstölt szalonna
- 1 babérlevél
- 150 g kelbimbó (mélyhűtött)
- 150 g lángolt kolbász
1. A lencsét előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Másnap a hagymát, a fokhagymát, leveszöldséget és a burgonyát megtisztítjuk. A hagymát finomra, a répaféléket vékony karikákra, a többi zöldséget és a burgonyát kisebb kockákra vágjuk. A burgonyát egy kevés hideg vízbe dobjuk, hogy meg ne barnuljon. A fokhagymát, a szegfűszeget és a szemes borsot teatojásba zárjuk.
2. A szalonnát apróra felkockázzuk, pirosra-ropogósra sütjük, a pörcöket félretesszük. Megfonnyasztjuk a zsiradékban a hagymát, rádobjuk a leveszöldséget, néhány percig élénk tűzön pirítjuk. A vízzel együtt hozzáadjuk a lencsét és a burgonyát, a babérlevelet, a teatojást és még annyi hideg vizet, hogy jócskán ellepje.
3. A levest felforraljuk, majd fagyos állapotban beledobjuk a kelbimbókat, és félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20 perc), csak a végén sózzuk.
4. Ha a lencse is, a zöldségfélék is megpuhultak, kiemeljük a levesből a babérlevelet és a teatojást. A kolbászt megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, a leveshez adjuk, további 3-4 percig forraljuk, végül beledobjuk a félretett szalonnapörcöket, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk. Külön tálkában tejfölt kínálhatunk hozzá.
Változatok:
Készíthetjük habarással is: 2 dl tejfölben eldolgozunk 2 ek. rizslisztet, simára keverjük 2-3 merőkanál főzőlével, majd a leveshez öntjük, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk.
Elkészítési idő:
1 óra
+ 8 óra áztatási idő
Energiatartalom:
398 kcal/adag
Nehézségi fok: