SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Körtés-currys
csirkesaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g csirkemellfilé
- 3 ek. olaj
- só, bors
- 1 ek. curry
- 2 citrom
- 1/2 kg érett körte vagy 400 g körtebefőtt
- 2 szál dundi szárzeller
- 1 kisebb fejes saláta
- 1/2 fej vörös lollosaláta
- néhány kisebb citromfű- és/vagy majoránnalevél
- A mártáshoz:
- 100 g kesudió (natúr)
- 150 g majonéz
- 100 g kefir vagy joghurt
- 1/2 kk. barna- vagy kristálycukor





1. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, meghintjük sóval és borssal. Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a csirkemelleket, oldalanként 8 percig sütjük, aztán kivesszük őket a serpenyőből, és hagyjuk kihűlni. A pecsenyelében átforrósítjuk-pirítjuk a curryport, lehúzzuk a tűzről.
2. A citromokat forró, folyó víz alatt gondosan megsikáljuk, szárazra töröljük, az egyik héját lereszeljük, mindkettő levét kinyomjuk. A körtéket megmossuk (ha túl vastag vagy foltos a héjuk, meghámozzuk), kettévágjuk, magházukat kiemeljük (A), széltében félbevágjuk őket (B), majd apróra felkockázzuk, és meghintjük citromlével.
3. A zellerszárakat megmossuk, „szálkáikat” lehúzzuk-eltávolítjuk, felaprózzuk (C), és a körtéhez keverjük. A kétféle salátát megtiszítjuk, leveleire bontjuk (a fejes salátaszívet egyben hagyjuk), váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk.
4. A mártáshoz a kesudiót zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, hűlni hagyjuk, majd néhány szem kivételével durvára vágjuk. Elkeverjük a currys pecsenyelében a maradék citromlét, és a majonézhez szűrjük. Hozzáadjuk a kefirt/joghurtot, a reszelt citromhéjat, a barnacukrot, végül ízlés szerint sózzuk.
5. A csirkemelleket előbb szeletekre, majd kockákra aprózzuk. A salátaszívet elnegyedeljük (D), 2 negyedet és 2 levél vörös lollosalátát nem túl mély tálra ültetünk, a többit falatnyi darabokra tépkedjük, és a tál aljára terítjük.
6. A csirkehúst és a vágott kesudiót lazán a körte-zeller együtteshez keverjük, a „salátaágyra” halmozzuk, bevonjuk a mártással, és csak az asztalnál keverjük össze. A félretett kesudióval, valamint citromfű- és/vagy majoránnalevélkékkel díszítjük. Előételként, könnyű vacsoraként, hidegbüfé részeként kínáljuk.
Tippek:
Az olajos magvak hamar megavasodnak, sőt még a moly is megtalálja őket, ezért ajánlatos hűtőszekrényben vagy mélyhűtőben tárolni. Magas olajtartalmuknál fogva percek alatt felengednek, és máris fogyaszthatók.
Változatok:
Készíthetjük natúr földimogyoróval is: héjából kibontjuk, vörös hártyáját ledörzsöljük, majd zsiradék nélkül megpirítjuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor