TORTÁK > Házias torták

Fotó: Hemző Károly
Sváb körtetorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- 60 g mazsola
- 2 biocitrom
- 300 g finomliszt
- 200+100 g vaj/margarin
- 100+60 g porcukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1+2 tojássárgája
- 6 körte
- 100 g babapiskóta
- 2 tojás
- 2 púpozott ek. vaníliás pudingpor
- 4 dl tejszín
- 1/2 tasak szintelen tortabevonó zselé
- 2 ek. körtepálinka
1. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A citromokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héjukat lereszeljük, levüket kinyomjuk.
2. A lisztet munkalapra szitáljuk, 200 g fagyos vajat/margarint vékony szeletekre vágunk, és széles pengéjű késsel beledolgozzuk a lisztbe. Hozzáadunk 100 g porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéj felét, a sót, 1 tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben mindössze néhány perc az egész). Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órára hidegre tesszük.
3. Közben a körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk, 1/2 cm-ként, hosszanti irányban mélyen bevagdossuk, megkenjük a citrom levével, hogy meg ne barnuljanak. A mazsolát leszűrjük, lecsepegtetjük. A maradék 100 g vajat/margarint felolvasztjuk.
4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 30 cm átmérőjű gyümöcstortaformát kikenünk vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel. A tésztát lisztezett munkalapon 34-36 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük, alját és oldalát villával megszurkáljuk. Az aljára tördeljük a babapiskótát, csinosan elrendezzük rajta a bevagdosott félkörtéket, a közökbe szórjuk a mazsolát, és meglocsoljuk az olvasztott vajjal/margarinnal.
5. 2 tojást és a maradék 2 tojássárgáját simára keverjük a maradék 60 g porcukorral, a pudingporral, a maradék reszelt citromhéjjal és a tejszínnel, a körték tetejére öntjük. Közepes bordamagasságra helyezett rácson kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!), a formában hagyjuk egészen kihűlni.
6. A tasakon olvasható javaslat szerint, elkészítjük a tortabevonó zselét, hozzáadjuk a körtepálinkát, bevonjuk vele a tortát, és hagyjuk egészen megdermedni. Tálaláskor meghinthetjük porcukorral és/vagy 2 ek. mandulaforgáccsal, tortaszerűen szeleteljük.
Fontos:
Ha gyerek is kap belőle, a pálinkát elhagyjuk.
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, tea
Elkészítési idő:
1 óra 45 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
410 kcal/szelet
Nehézségi fok: