VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Mozzarellás
polentafalatkák
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 6 dl víz
- só, bors
- 200 g kukoricadara
- 2 ek. vaj/margarin +a fólia kenéséhez
- 80 g reszelt füstölt sajt
- 2 tojássárgája
- 2 gombóc (250 g) mozzarella
- 4 közepes paradicsom
- 20 nagyobb bazsalikomlevél
1. A polentához felforraljuk a vizet, beleszórunk 1 csapott ek. sót, majd a kukoricadarát, és mérsékelt tűzön, habverővel folyamatosan kevergetve krémsűrűségűre főzzük (2-3 perc) – vigyázat, pöfékel! Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, belekeverünk-olvasztunk 2 ek. vajat/margarint és a reszelt sajtot, fedő alatt 8-10 percig pihentetjük-puffasztjuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, fedő nélkül hagyjuk kihűlni.
2. Vékonyan megkenünk vajjal/margarinnal egy kb. 40 cm hosszú alufólialapot. 20 cm hosszan, rúdszerűen a közepére halmozzuk a polentát, feltekerjük, kerekre igazítjuk, a végeket szaloncukorszerűen megtekerjük-lezárjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, aztán 3 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
3. A mozzarellagombócokat lecsepegtetjük. A paradicsomokat megmossuk, és a mozzarellával együtt felkarikázzuk. A bazsalikomot leöblítjük, szárazra lapogatjuk. Kikenünk vajjal/margarinnal 1 nagyobb/2 közepes sütőtálat.
4. Lehántjuk a polentarúdról az alufóliát, 2 cm vastagon felszeleteljük, és a sütőtálba rakosgatjuk. Meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, mindegyikre 1 paradicsomkarikát, 1 bazsalikomlevelet és 1 szelet mozzarellát fektetünk. Felhevített grillsütőben (vagy 250 °C-ra felforrósított hagyományos sütőben) csak addig sütjük, amíg a sajt a tetejükre olvad. Köretként, italkorcsolyaként kínálhatjuk.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, sör
Elkészítési idő:
40 perc
+1+3 óra hülési idő
Energiatartalom:
104 kcal/darab
Nehézségi fok: