EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Elendel
Brokkolis
tortellinigratin
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 2 ek. olaj
- 2 doboz hámozott, egész paradicsom (400 g/doboz)
- só, bors
- 500 g brokkoli
- 500 g gombás tortellini
- vaj/margarin a tálhoz
- 3 dl tej
- 4 tojás
- szerecsendió
- 100 g reszelt edami sajt
- 4-6 koktélparadicsom
- néhány bazsalikombóbita
1. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk és megfonnyasztjuk az olajban. A paradicsomokat kiemeljük a levükből, nagyobb darabokra bontjuk, majd levükkel együtt a hagymához adjuk. Félrebillentett fedő alatt 12-15 percig forraljuk-sűrítjük, csak a végén sózzuk, borsozzuk.
2. A brokkolit megtisztítjuk, kisebb rózsákra szedjük, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobva 5 percig főzzük, aztán leszűrjük és jól lecsepegtetjük. Ugyancsak enyhén sós, bő vízben, 10 percig főzzük a tortelliniket (ne tovább, mert könnyen szétnyílnak), leszűrjük, lerázzuk róluk a vizet.
3. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Kikenünk diónyi vajjal/margarinnal egy mélyebb tűzálló tálat, belecsúsztatjuk a tortelliniket, bevonjuk a paradicsommártással, majd közéjük dugdossuk, illetve tetejükre rendezzük a brokkolirózsákat.
4. Elkeverjük a tejben a tojásokat, sóval, borssal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a rakottasra öntjük. Tetejét megszórjuk a sajttal, és enyhe pirulásig sütjük (35-40 perc). Tálalás előtt 5 percig pihentetjük, aztán paradicsomgerezdekkel és bazsalikommal díszítve a sütőtálban kínáljuk. Meglehetősen laktató, mennyei, elronthatatlan!
Tippek:
A maradék rakottast úgy tudjuk frissé varázsolni, hogy óvatosan áttesszük egy megfelelő nagyságú tűzálló tálba, 3-4 ek. vizet vagy tejszínt öntünk alá, tetejét megszórjuk 30-50 g frissen reszelt sajttal (edami, gouda, cheddar sajt is megfelelő), és 180 °C-on átforrósítjuk, kissé megpirítjuk (kb. 20 perc).
Italajánlat:
Könnyű vörösbor vagy rozé