2021. szeptember 25.
Eufrozina napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

 A főrendű Esterházy család sok-sok jeles személyiséget adott a magyar közéletnek: kit államférfiúi, kit hadművészeti, kit mecénási erenyéi tettek nevezetessé. Esterházy Miklós (1765–1833) többszörösen is kitüntette magát: nemcsak Mária Terézia testőrségének kapitánya és a Szépművészeti Múzeum törzsgyüjteményének alapítója volt, de nagy ínyenc is. Neki köszönheti
az utókor ezt a pikáns-finom rostélyost.


Fotó: Hemző Károly

Esterházy-rostélyos

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet kicsontozott rostélyos vagy lapos hátszín (800 g)
  • só, bors
  • 2-3 ek. mustár
  • 4 ek. olaj
  • 600 g vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 30+20 g vaj/margarin
  • 30 g finomliszt
  • 1 dl félszáraz vörösbor
  • 1 babérlevél
  • 1 citrom
  • 8-10 szem kapribogyó
  • 1 csapott kk. porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 szál petrezselyem
A
B
C
D
E
F
G
H

1. A rostélyosokat leöblítjük, szárazra törölgetjük, széleiket 4-5 csippentéssel bevagdossuk, folpackkal letakarva kissé kiverjük. Meghintjük durvára őrölt borssal, megkenjük mustárral, és mélyebb üveg- vagy porcelántálba téve meglocsoljuk az olajjal. Folpackkal letakarjuk, 12-24 órán át a hűtőszekrényben érleljük.

2. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk. Felét félretesszük, a maradékot karikákra, illetve apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk.

3. Kiemeljük a pácléből és megtörölgetjük a hússzeleteket (A). Meghintjük sóval, borssal, majd 30 g felforrósított vajban/margarinban, élénk tűzön mindkét oldalukat elősütjük (3-3 perc) (B), és félretesszük.

4. A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a felaprózott zöldségeket (C), néhány percig pirítjuk. Meghintjük a liszttel, hozzáadjuk a bort, 1 dl vizet, a babérlevelet, 2 kisujjnyi citromhéjat (D), végül beleágyazzuk a húst, és fedő alatt, szelíd tűzön, vajpuhára pároljuk.

5. Közben a félretett zöldségeket uborkagyalun vékonyra szeleteljük (E), és gyufaszálnyi csíkokra metéljük (F). 20 g felforrósított vajban/margarinban 2-3 percig pirítjuk, aztán felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk.

6. A húst előmelegített tálra emeljük-rendezzük, melegen tartjuk. A mártást kisebb edénybe szűrjük (G), jól kinyomkodjuk a zöldségekből a lét, de nem passzírozzuk. Hozzáadjuk a felaprózott kapribogyót, a cukrot és a tejfölt, végül a párolt zöldségmetéltet (H), és összeforraljuk. Ízlés szerint mustárral, valamint citromlével savanyítjuk, utánasózzuk, borsozzuk. Bevonjuk vele a hússzeleteket, és citromkarikákkal, petrezselyemmel/citromfűlevéllel díszítve forrón tálaljuk. Zsemlegombóc, rövid makaróni illik hozzá.

Italajánlat:

Száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 12-24 óra pácolási idő

Energiatartalom:

718 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Tojásos
fasírttekercs

Tatárbifsztek

Marharagu
sáfrányos rizottóval

Krumplipüré-
sütőtök köret

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Mexikói fasírt

Pulykacomb sütőtök-
paradicsom körettel

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Húsos
lilahagymatorta

Fasírt-muffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: