SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Narancsos vörös-
káposzta-saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g vörös káposzta
- 1/2 dl alma- vagy fehérborecet (5% - os)
- só, bors
- 1 kk. kristálycukor
- 100 g póréhagyma
- 1 csokor újhagyma
- 2 narancs
- 1 ek. gyalult mandula
- 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
- 2 ek. citromlé
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 80 g chilipaprikával töltött olívabogyó
1. A káposzta külső, illetve sérült leveleit lebontjuk, torzsáját kivágjuk, vékony csíkokra gyaluljuk. 1,5 liter vizet felforralunk 1 ek. sóval, a cukorral és a borecettel, beledobjuk a káposztát, 10 percig főzzük, saját levében hagyjuk kihűlni (kb. 1 óra).
2. A pórét és az újhagymát megtisztítjuk, a pórét karikákra vágjuk, az újhagymát felaprózzuk, (2-3 hagymaszárat félretesszük a díszítéshez), majd a póréval együtt kissé besózzuk. A narancsokat forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, szárazra töröljük, az egyik narancs héját vékony csíkokban leválasztjuk, aztán meghámozzuk és kifilézzük. A másik narancs levét kinyomjuk, tálkába szűrjük. A mandulát zsiradék nélkül világosra pirítjuk.
3. A narancsléhez keverjük a citromlét, a fűszerkeveréket, ízlés szerint sót, borsot és apránként az olívaolajat. A káposztát leszűrjük, kinyomkodjuk, összekeverjük a hagymával és az öntettel, nem túl mély tálba terítjük. Tetejére rendezzük a narancsgerezdeket és az olívabogyókat, meghintjük a narancshéjjal, a pirított mandulával, végül a félretett, felaprózott hagymaszárral. Natúr vagy főtt húsok köreteként, de hústalan egytálsalátaként is kínálhatjuk.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 1 óra hűlési idő
Energiatartalom:
282 kcal/adag
Nehézségi fok: