LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Gyömbéres
sütőtökleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g burgonya
- 450 g sütőtök
- 1 közepes fej hagyma
- 1/2 karcsú póréhagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- diónyi friss vagy 1/4 kk. őrölt gyömbér
- 2 ek. olaj
- 1 ek. ételízesítő
- 1,5 dl főzőtejszín
- só, bors
- 4 ek. tejföl
1. A burgonyát és a sütőtököt meghámozzuk, a sütőtök magjait-szakállkáját eltávolítjuk, mindkettőt apróra felkockázzuk. A hagymaféléket, a fokhagymát és a gyömbért ugyancsak megtisztítjuk, a pórét felkarikázzuk, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a gyömbért megreszeljük.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a fokhagymát és a gyömbért, rádobjuk a hagymát és a pórét, 1 perc múlva a sütőtököt és a burgonyát, élénk tűzön további 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az ételízesítőt, felöntjük 1,2 liter vízzel, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön 30-35 percig, vajpuhára főzzük (félidőben kiemelünk a sűrűjéből 3-4 evőkanálnyit a díszítéshez).
3. A leveshez adjuk a tejszínt, botmixerrel az egészet bársonyos krémmé pörgetjük, utánasózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük, összeforraljuk. 4 mélytányér aljára 1-1 ek. tejfölt simítunk, arra merjük a forró levest, lazán összekeverjük-cirmosítjuk, végül a félretett darabos zöldséggel gazdagítjuk, illetve finomra vágott snidlinggel, petrezselyemmel (szezonban ehető-ízletes sarkantyúvirágokkal) vidámíthatjuk. Pirított zsemlekockákat vagy kevés vajban/margarinban pirosra sütött almaszeleteket is kínálhatunk hozzá.