SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták
Senkit ne ijesszen el a hozzávalók sokasága, mert a sütemény elkészítése voltaképpen egyszerű, a végeredmény pedig pazar.

Fotó: Hemző Károly
Habos
mákos szelet
Hozzávalók 24 szelethez:
- Az omlós tésztához:
- 300 g finomliszt
- 200 g fagyos vaj/margarin
- 80 g porcukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 kk. sütőpor
- 1 csipet só
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
- 2 ek. tejföl
- A töltelékhez:
- 50 g puha mazsola
- 1/2 dl rum
- 1 nagy doboz őszibarackbefőtt (820 - 850 g)
- 50 g vaj/margarin
- 6 tojás
- 50+50 g porcukor
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 300 g darált mák
- 3-4 ek. zsemlemorzsa
- A habtakaróhoz:
- 4 tojásfehérje
- 1 kk. citromlé
- 200 g porcukor







1. A tésztához összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk a felsorolt hozzávalókat, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben mindössze néhány pillanat). Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy mélyebb, kb. 20x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
3. A töltelékhez a mazsolát megöntözzük a rummal, az őszibarackokat leszűrjük, és kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.
4. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és középső bordamagasságra állított rácson 15 percig sütjük.
5. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. 6 tojásfehérjét 1 csipet sóval, majd 50 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verünk. A 6 tojássárgáját fehéredésig keverjük a maradék 50 g porcukorral, aztán hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, a reszelt citromhéjat (A), a fűszereket, majd apránként, a mákkal felváltva a tojáshabot (B), (C), végül a rumos mazsolát. Megszórjuk a tésztát a zsemlemorzsával és az őszibarackkal (D), a tetejére simítjuk a mákkrémet (E), majd visszatesszük a sütőbe, és további 45-50 percig sütjük (tűpróba!)
6. A habhoz a tojásfehérjéket a felverjük a citromlével, és az apránként hozzáadott porcukorral fényes-kemény habbá verjük. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd kb. 3x7 cm-es szélességű csigaalakzatban a forró sütemény tetejére nyomjuk (F), visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, kockákra vagy szeletekre vágva kínáljuk. Pikáns lekvárt, rumsodót kínálhatunk hozzá.
A rumsodóhoz:
4 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verünk. 4 tojássárgáját habosra keverünk 100 g porcukorral, 1 tasak bourbon vaníliás cukorral és 1 ek. finomliszttel vagy vaníliás pudingporral. Apránként hozzáadunk 3 dl tejet, és gőz fölött, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Levesszük a krémet a gőzről, kíméletesen beleforgatjuk a tojáshabot, végül a rumot. Langymelegen vagy hidegen kínáljuk.
Változatok:
− Tojáshab helyett „ékesíthetjük” a tetejét rumos vagy citromos cukormázzal, csokoládébevonattal, forrón felkent baracklekvárral vagy egyszerűen csak megszórjuk fahéjas porcukorral.
− Minden karakteres, főként savanykás gyümölccsel (pl. meggy, sárgabarack, szilva) vagy befőttel finom.