DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Ananászos
gyümölcsrizs
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 7 dl tej
- 100 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 2 ujjnyi biocitromhéj
- 1 vaníliarúd
- 150 g kerek szemű rizs
- 1 nagy doboz ananászkarika (nettó kb. 300 g)
- 1 kis doboz felaprózott ananász (nettó kb. 150 g)
- 1,5+3 dl tejszín
- 1 tasak habfixáló
- 8 felezett dió
- 4 mentabóbita
1. Felforraljuk a tejet a cukorral, a sóval, a citromhéjjal, a felhasított vaníliarúddal és a belőle késheggyel kikapargatott péppel. Beleszórjuk a rizst, szelíd tűzön, gyakran megkeverve, sűrű-mázgás péppé főzzük (20 perc).
2. Közben kiemeljük levükből az ananászkarikákat, a felaprózott ananászt pedig leszűrjük, mindkettőt alaposan lecsepegtetjük (levüket koktélokhoz elhasználhatjuk). 8 szép karikát félreteszünk a díszítéshez, a maradékot és az „aprólékot” turmixkehelybe tesszük, krémmé pörgetjük.
3. Eltávolítjuk a rizsből a citromhéjat és a vaníliarudat, hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, és 1,5 dl felveretlen tejszínnel lazítjuk. A habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 3 dl tejszínt, felét csillagcsőrős nyomózsákba szedjük (mindjárt alufóliába csomagoljuk és hidegre tesszük), a többit összeforgatjuk a rizzsel.
4. 4 kehely vagy öblös talpaspohár/tálka aljára szedünk 1-1 kis merőkanál ananászpépet, rásimítjuk a rizst, folpackkal letakarjuk, és legalább 2 órára betesszük a hűtőbe. Tálaláskor a félretett ananászkarikákból négyet kettévágunk. Minden kehely belső peremére 2-2 felezett, tetejére pedig 1-1 egész karikát helyezünk. Apró-sűrű tejszínhabrózsákat nyomunk a krém szegélyére és közepére, végül 2-2 felezett dióval és mentabóbitával díszítjük.
Tippek:
– Friss ananászból még finomabb, de készíthetjük mangó, őszibarack- vagy meggybefőttel is.
– A vaníliarudat egyszeri használat után kár volna kidobni, mert jelentős mennyiségű illatanyag marad benne: folyó víz alatt gondosan megmossuk, eltávolítjuk róla a rizsmaradékot, hagyjuk egészen megszáradni, majd kettétörjük, és jól záródó dobozban tárolt porcukorba ágyazzuk, amely 8-10 napon belül átveszi az illatát.
Italajánlat:
Édes sherry/portói, marsala desszertbor
Elkészítési idő:
45 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
581 kcal/kehely
Nehézségi fok: